Jong talent verovert met schwung Concertgebouw

Doeshka Vrede vertolkte zwoel 'Vintage'. ( FOTO REMKE SPIJKERS)Beeld Remke Spijkers

Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, met jonge componisten. Op 2/1 in het Concertgebouw Amsterdam. Info: www.jongnbe.nl (inzendingen NJC 2011)

Je zou het niet direct verwachten van een tiener rapper uit Sneek die zegt dat hij Bach voorheen niet kende en voor het eerst over de drempel is gestapt van het Concertgebouw. Maar zodra Arjen Schipper met zijn band de compositie ’Back in the Days’ inzet, een mix van Bach, blues en rap, lijkt het concertpubliek gehypnotiseerd. Wát een stem en wát een show en schwung!

De jonge componisten, die afgelopen weekend optraden tijdens het Nieuwjaarsconcert 2011 van het Nederlands Blazers Ensemble, deden niet onder voor de oudere musici.

Het feestelijke concert was een parade van korte en zeer gevarieerde composities rond het thema ’oud?’. Met het openingsnummer, een swingend slagwerkstuk op gerecyclede instrumenten zoals wasmachinetrommels, vuilnisvaten en keukengerei met musici die uit alle hoeken van de zaal tevoorschijn kwamen, was de toon gezet. Met gastmusici uit alle windstreken en composities die varieerden van Henry Purcell tot Paddy Roberts en Randy Newman speelde het Nederlands Blazers Ensemble een topconcert.

Onderdeel van het familieconcert waren vier gastoptredens van de winnaars van een compositiewedstrijd van het blazersensemble. Talent tot achttien jaar mocht voor deze wedstrijd een filmpje opsturen van een eigen muziekstuk en de winnaars die uit de 132 inzendingen zijn gekozen, stonden tijdens het Nieuwjaarsconcert naast hun oudere collega’s op het podium. Jan-Peter de Graaff speelde op een oude typemachine virtuoos samen met het blazersensemble. Met een air alsof hij fijnbesnaard achter een klavecimbel plaatsnam, strekte de jongen zijn vingers en beroerde hij ritmisch de toetsen. Minder origineel maar niet minder mooi was het zwoel gezongen ’Vintage’ van de zeventienjarige Doeshka Vrede. Ook de jongens van Chrome Tone, speciaal overgevlogen uit Sint Maarten, stalen losjes swingend de show.

Het is even speuren maar op de site www.jongnbe.nl van het blazersensemble zijn deze jonge musici op YouTube filmpjes te zien. Samen met de 128 andere inzendingen is het een spannende collectie muziekfilmpjes, die de aandacht verdient. Elke dag staat een nieuwe ’Compositie van de dag’ op de voorgrond. De titel van het muziekstuk voor cornet, trompet, hoorn en altsax van de zestienjarige Tineke uit Heeg is ’Vita brevis est, longa ars’. „Dit betekent dat het leven kort is, maar de kunst eeuwig blijft bestaan”, schrijft zij op de site. „Dat is ook zo met muziek. Veel oude motieven hoor je terug in recente muziekstukken. Muziek blijft dus ook eeuwig voortbestaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden