Jong talent moet volleybal redden

NeVoBo wil met talententeams terug naar niveau van gouden tijd in jaren '90

ARNHEM - De Nederlandse volleybalbond NeVoBo zet de komende zes jaar vol in op het opleiden van jonge talenten. Bestuursvoorzitter Hans Nieukerke zei gisteren tijdens een persconferentie op trainingscomplex Papendal dat deze langetermijnvisie het Nederlandse zaalvolleybal nationaal en internationaal weer naar een hoger plan moet trekken.

"Nederlandse clubs en het nationale team vissen in internationaal verband steeds achter het net", zegt Nieukerke. "Om hier verandering in te brengen, gaan 'talent teams' voor de jeugd van vijftien tot achttien jaar in de landelijke competitie meespelen. Het talent team voor de meisjes neemt vanaf seizoen 2013-2014 deel aan de Eredivisie en het jongens talent team aan de Topdivisie."

De talenten zullen na twee à drie jaar weer doorstromen naar hun eigen verenigingen.

De junioren uit de talent teams trainen, eten en slapen op nationaal sportcentrum Papendal. Daar is eind 2012 de Arnhemhal geopend: een zaal waar trainingen met de nieuwste videotechnieken worden geanalyseerd en twee complete krachtruimtes zijn ingericht. Er is ook een restaurant waar streng op de voeding van de talenten wordt gelet.

Volgens Gido Vermeulen, bondscoach van de vrouwen, is deze methode 'een vliegwiel om de Nederlandse Eredivisie sterker te maken en het nationale team weer op de kaart te zetten'. "De meisjes zijn in januari al begonnen, de jongens beginnen in augustus op Papendal. Het resultaat moet zichtbaar zijn na drie lichtingen junioren die het traject hebben doorlopen."

De gouden medaille van de lange mannen op de Olympische Spelen Atlanta in 1996 spreekt nog steeds tot de verbeelding, maar de Nederlandse volleybalprestaties laten de afgelopen jaren een dalende trend zien. Ook de clubs in de Eredivisie hebben het moeilijk. Budgetten lopen terug en talentvolle spelers trekken steeds jonger naar het buitenland, waar ze beter en intensiever kunnen trainen. Dit uit zich in teleurstellende prestaties in de Champions League en de Europacup.

De plannen van de bond met de talententeams konden eind 2012 nog rekenen op stevige kritiek van de Eredivisieclubs. "Veel clubs willen meisjes van vijftien tot achttien jaar niet afstaan aan het talent team, omdat ze deze vrouwen voor het hoogst spelende vrouwenteam zelf nodig hebben", geeft Nieukerke aan. "Een aantal clubs dreigde zelfs om niet tegen het talent team uit te komen."

Bij de mannen spelen nauwelijks jongens uit deze leeftijdscategorie in de hoogste teams als gevolg van de latere fysieke ontwikkeling van jongens.

Na recent overleg met de Eredivisieclubs en de ouders van de talenten heeft de NeVoBo besloten de plannen toch door te voeren.

"Het was een duivels dilemma", verklaart Nieukerke. "Maar we moesten de knoop doorhakken. We hopen dat we in samenwerking met de clubs een goede toekomst tegemoet gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden