Jong, Palestijns en steeds geboren in het verkeerde land

Nederlandse gemeenten registreren Bezette Gebieden vaak als 'Israël'

JEROEN DEN BLIJKER

Emiel de Bruijne, geboren in Oost-Jeruzalem, wil dat de Nederlandse overheid Palestina als zijn geboorteland registreert. Hij heeft een advocaat in de armen genomen om dat af te dwingen.

Twee jaar geleden ontving hij zijn gymnasiumdiploma. "Iedereen was vrolijk om zijn cijfers, ik keek als eerste naar mijn persoonlijke gegevens", zegt hij over dat moment. Daarop was als geboorteplaats vermeld: 'Jeruzalem, Israël'.

Pijnlijk. De Bruijne (20), zoon van een Nederlandse vader en een Palestijnse moeder, is immers geboren in Oost-Jeruzalem. Dat is geen Israël, maar door Israël bezet Palestijns gebied. Zo moet het dan ook worden vermeld in zo'n getuigschrift, vindt hij. "Of gewoon Palestina."

Over zijn Palestijnse roots en de Israëlische bezetting had hij de voorgaande jaren spreekbeurten gehouden en vaak gediscussieerd. "De leraren kenden mijn achtergrond en standpunten. Daarin werd ik ook gerespecteerd. En dan toch: Jeruzalem, Israël."

Dat voelt alsof jou je identiteit en achtergrond wordt ontzegd, zegt De Bruijne, inmiddels rechtenstudent in Utrecht. "Het is grievend, ook omdat juist Israël als geboorteland wordt ingevuld. Dat doet geen recht aan de historische feiten en de huidige situatie."

Nu was zo'n omissie op school vrij eenvoudig recht te zetten. Een leraar regelde dat terstond. Maar elders is dat een stuk ingewikkelder. Neem Studielink - het internetprogramma waarmee studenten zich inschrijven voor studies. Of Osiris, het online programma dat zijn studieresultaten en zijn internetidentiteit als student bewaakt. Voor beide is hij geboren in 'Jeruzalem, Israël'. Dat geldt ook voor zijn rijbewijs.

De boosdoener is de gemeentelijke basisadministratie (GBA), de bron voor vrijwel alle belangrijke instanties als nutsbedrijven, de fiscus, Justitie, het Centraal Bureau Rijvaardigheid, maar ook verzekeraars en banken. "In de GBA staat achter mijn naam 'Jeruzalem, Israël'", zegt De Bruijne. Omdat hij vreest hierdoor de rest van zijn leven te worden achtervolgd, heeft hij rechtshulp gezocht. "Maar het gaat niet alleen om mij. Er wonen negen- tot twaalfduizend Palestijnen in Nederland die allen met deze onzorgvuldigheid van de Nederlandse overheid te maken hebben. Die worden er elke dag mee geconfronteerd dat hun geschiedenis en identiteit er eigenlijk niet mogen zijn."

Eenduidig is de registratie evenmin. Voor zijn moeder en zussen is in de GBA respectievelijk 'Betlehem, onbekend', 'Betlehem, Israël' of 'Jordanië' genoteerd, terwijl zij allen op de bezette Westelijke Jordaanoever ter wereld kwamen.

Met gemeenteambtenaren is daarover niet te praten, leert de ervaring De Bruijne, die in zijn juridische strijd wordt gesteund door Palestine Link, een organisatie die voor de belangen en rechten van het Palestijnse volk in Nederland opkomt. Nederlandse instanties gebruiken centraal opgeslagen registratie-instructies, in dit geval een 'landentabel' waarin Palestina of (bezet) Palestijns gebied niet voorkomt. Want, zo liet minister Spies (binnenlandse zaken) zijn advocate Liesbeth Zegveld inmiddels weten: "Palestina wordt door de Nederlandse staat niet formeel als land erkend".

Dat is een klassiek antwoord, vindt hij. "Het wordt tijd dat de Nederlandse politiek realistischer naar deze problematiek gaat kijken. Palestijnen bestaan als volk. We hebben een eigen traditie, geschiedenis en cultuur." En, wijst hij fijntjes op een ongerijmdheid, de Nederlandse staat heeft toch nooit de bezetting erkend?

Advocate Zegveld onderstreept verder in haar brief aan Spies dat haar client, maar in wezen alle Palestijnen in Nederland, tekort wordt gedaan in het recht op nationaliteit en identiteit. Dat recht is onder andere vastgelegd in het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Maar Spies wil niet verder gaan dan de toezegging dat de regels voor registratie van mensen als De Bruijne in het GBA 'eenduidig' moeten worden.

De Bruijne zit ondertussen niet stil en overweegt een gang naar de rechter. "Het is belangrijk voor Palestijnen dat dit goed wordt geregeld. Als je identiteit formeel wordt erkend, besta je officieel. Het geeft de mogelijkheid je uit te spreken zonder dat je identiteit in twijfel kan worden getrokken. Kortom, iets waar ieder mens recht op heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden