Jong Oranje wil via eredivisie gat met de top dichten

De Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) komt volgend seizoen met een Oranjeteam uit in de nationale competitie. TVN wil talentvolle volleyballers in de leeftijdscategorie van 17 tot 21 jaar onderbrengen bij eredivisieclub SSS uit Barneveld. Oud-international Bert Goedkoop, hoofd opleidingen van TVN, gaat de 'kweekvijver' van het grote Oranje trainen.

TVN biedt de jonge volleyballers vanaf 1 augustus een opleidingsplan. De spelers komen in dienst van de stichting en krijgen de mogelijkheid studie en volleybal te combineren. Het project gaat vier jaar duren, tot de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Daarna gaat een nieuwe groep door tot de Spelen van 2008.

De namen van de deelnemers zijn nog niet bekend, maar volgens TVN-directeur Jos Smulders zal de kern uit spelers van Jong Oranje bestaan.

TVN begint het plan, omdat de aanwas van nieuwe internationals voor het nationale team achterblijft. ,,Het team maakt sportief een moeilijke periode door. De basis is van internationale topklasse, maar we willen de breedte sterker krijgen. We hebben de verantwoordelijkheid dat de ploeg op peil blijft'', aldus Smulders. TVN begint het plan daarom voor onbepaalde tijd.

Volgens Smulders valt het initiatief niet met het Bankras-model te vergelijken. In dat model speelden volleyballers in 1987 voor de Amstelveense club Martinus, trainden in de Bankrashal, werden kampioen en stapten later uit de competitie. ,,Twaalf spelers wilden toen beter gaan volleyballen en begonnen zelf. Nu kiezen de volleyballers voor een opleiding. De organisatie is beter verzorgd.''

SSS promoveerde een jaar geleden naar de eredivisie. Henk-Jan Held is de bekendste speler die bij de club vandaan komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden