Jong gezin heeft last van latere AOW

In alle stukken over de pensioenleeftijd mis ik de gevolgen van de hogere pensioenleeftijd voor de positie van jonge ouders. Het kabinet heeft twee tegenstrijdige beleidslijnen uitgezet die gecombineerd dodelijk zijn voor jonge ouders: enerzijds heeft het de kinderopvangtoeslag teruggedraaid, omdat zij wil dat de opvang van kinderen meer door grootouders wordt gedaan, anderzijds verplicht het kabinet grootouders om door te werken.

Verhoging van de pensioenleeftijd brengt dus zowel ouderen als jonge ouders in een ongewenste spagaat. Grootouders vervullen een belangrijke functie bij het opvoeden van kinderen. Vaak kunnen nu al beide ouders alleen blijven werken als de grootouders een dag in de week de opvang van de kinderen verzorgen. Door ouderen te verplichten om door te werken tot hun 67ste en later wellicht tot hun 71ste, hebben zij geen mogelijkheden meer om deze opvang te verlenen.

Jonge ouders zullen noodgedwongen moeten kiezen voor volledige opvang bij een kinderdagverblijf en de bijbehorende hoge kosten moeten betalen. Naast de verplichte studieschuld, hoge zorgkosten en steeds meer gedwongen hoge huur (het wordt steeds moeilijker om een starterswoning te kopen), zullen veel jonge ouders moeite krijgen om rond te komen.

Nu al groeit ruim 10 procent van de kinderen op in armoede. Door het wegvallen van de opvang van de grootouders zal dit percentage alleen maar stijgen. Het opgroeien in armoede heeft op de langere termijn veel negatieve consequenties. Kinderen maken minder vaak hun opleiding af en volgen een lagere opleiding, ze hebben hogere zorgkosten en komen vaker in aanraking met justitie. Ook het uitstellen of afstellen van de kinderwens of de keuze voor verminderde arbeidsparticipatie van (een van) de ouders heeft negatieve gevolgen voor de samenleving.

Het wordt tijd dat de discussie over de pensioenleeftijd integraal gevoerd gaat worden en dat er wordt gekeken naar wat de gevolgen zijn voor de hele samenleving, in plaats van naar de kosten op korte termijn. De rol van ouderen in de samenleving is immers veel meer dan die van 'werkende' of 'gepensioneerde'. Vanuit de hele maatschappij bekeken leidt verhoging van de pensioenleeftijd tot extra kosten en sociale lasten op andere vlakken.

Waarschijnlijk zijn deze kosten vele malen hoger, dan de extra opbrengsten door enkele jaren langer door te werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden