Jong geleerd, oud gedaan

Het is eenzaam aan de top, schijnt het. Er is een liedje van Randy Newman met die titel: 'Lonely at the top'. Dat gaat over een beroemd iemand, 'Everybody knows my name', maar gelukkig is-ie niet, 'You think I'm happy but I'm not'. Eenzame toppers tref je misschien in de amusementswereld aan maar we denken vooral ook aan zielige magnaten die enorme bedrijven runnen, steenrijk zijn en veel macht hebben, maar die de binding met de echte wereld helemaal zijn kwijtgeraakt, daar aan de top. Zo ver weg van de bewoonde wereld dat hun namen haast niet meer hoorbaar zijn. Kent u ze nog: Cor Boonstra? Cees van de Hoeven?

De bovenbazen hebben geen flauw idee wat er beneden in hun bedrijf en in de wereld rondom hen eigenlijk nog gebeurt, ze scharrelen en schipperen zonder zich schuldig te voelen, toucheren vette bonussen zonder zich te realiseren wat anderen daarvan vinden, ze zitten in een vleugel van het gebouw waar nooit iemand komt. Kortom, eenzaam aan de top. Maar het geldt ook voor andere machthebbers. Zo hadden we vorige eeuw nog Bill Clinton die in de geruchtmakendste ondervraging van de afgelopen vijfentwintig jaar veinsde niet te weten wat seks precies inhield: 'I did not have sex with that woman', en dat terwijl hij een sigaar in het vagijn van zijn Monica had gestopt en andere vieze spelletjes met haar had gespeeld die ieder ander met gezond verstand tenminste seksueel zou hebben genoemd. Door zijn lange verblijf aan de top was hij zijn realiteitszin zo te zien kwijtgeraakt, niet zozeer door niks van seks af te weten alswel omdat hij dacht dat we hem niet doorhadden. En dan nu bisschop Vangheluwe. Ex-bisschop Vangheluwe.

Seks-bisschop Vangheluwe. Ook aan de top, ook eenzaam zo te zien, hunkerend naar een beetje warmte van zijn neefje. Zo althans probeerde hij over te komen. 'Ik was ook nooit naakt in zijn aanwezigheid, ik had steeds mijn kleren aan. Van penetratie was geen sprake, wel van aanrakingen van de geslachtsdelen. Het was een stukje intimiteit die tussen ons plaatsvond. Volgens mij had het niets te maken met seksualiteit.' Volgens Uwe Hoogwaardige Excellentie niet, maar volgens ons wel. Heus. Aanraken van de geslachtsdelen, kom op zeg! Maar ik denk dat we hier niet zozeer de hemeltergende naïviteit of relativering van heer bisschop in beeld kregen alswel zijn terugval in de oude cultuur van zijn land van herkomst. Zoals Clinton van president ineens een klein jongetje uit Arkansas werd dat stond te jokken, zo keert de auteur van 'Hebben wij nog principes?' en 'Christen zijn in 2000', nu het water hem aan de lippen staat, terug naar zijn West-Vlaamse wortels. West-Vlaanderen, het land van de doofpotten en de slapende honden: 'Het is allemaal gezegd, we gaan er over zwijgen' of 'Zwijgt en doe voort!' Het is nu eenmaal gebeurd, we moeten verder leven; die geest uit zijn schier vergeten Roeselaarse dagen stak opeens weer de kop op in het bisschoppelijke brein. Domme ouwe man.

Had beter zijn mond helemaal dicht kunnen houden. Zoals hij tijdens de spelletjes met zijn neef zijn habijt aanhield, zeg maar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden