Jong, gekleurd, socialist en winnaar bij de Democraten

Alexandria Ocasio-Cortez Beeld Getty Images
Alexandria Ocasio-CortezBeeld Getty Images

Alexandria Ocasio-Cortez versloeg onverwacht een prominent Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden in de voorverkiezingen.

In Ocasio-Cortez' schijnbaar hopeloze jacht op een zetel in het Amerikaanse Congres maakte ze van haar zwakte haar verkiezingsleus: 'Wij hebben mensen, zij hebben geld'.

Die 'zij' waren niet de Republikeinen, maar de gevestigde Democraten. Zoals Joe Crowley, al twintig jaar lid van het Huis van Afgevaardigden voor een district in New York. In de voorverkiezing waarin ze Crowley uitdaagde, had hij ruim 3 miljoen dollar te besteden, grotendeels gekregen van bedrijven als Google, Boeing en Microsoft.

Ocasio-Cortez weigerde juist donaties uit het bedrijfsleven en haalde maar een tiende van dat bedrag op, net als haar politieke voorbeeld Bernie Sanders. En net als hij voerde ze het in de Verenigde Staten vaak gewantrouwde etiket 'socialist'.

Ze kreeg de steun van enkele grote linkse organisaties, zoals MoveOn. Als Puerto-Ricaanse was ze lid van een minderheid in een district waar niet-witte minderheden samen in de meerderheid zijn. En afgelopen dinsdag won ze, tegen alle voorspellingen in, de Democratische voorverkiezingen.

Waarschuwing

Daarmee wordt de 28-jarige Ocasio-Cortez vrijwel zeker het jongste vrouwelijke lid ooit van het Huis. Maar zelfs als ze in november onverwacht verliest van haar Republikeinse tegenstander, zal ze haar spoor nalaten.

De jonge democrate Alexandria Ocasio-Cortez. Beeld AP
De jonge democrate Alexandria Ocasio-Cortez.Beeld AP

Want Crowley was voorzitter van de fractie, de op drie na hoogste functie bij de Democraten in het Huis, en maakte goede kans leider Nancy Pelosi op te volgen.

En hoewel de Democratische voorverkiezingen lang niet overal de gevestigde orde omver hebben geworpen, is haar verkiezing een waarschuwing: een jonge, niet-witte, behoorlijk linkse generatie rammelt aan de poorten.

Dat Ocasio-Cortez die poorten zo gemakkelijk zou binnengaan, had ze zelf een jaar geleden niet geloofd. Ooit, tijdens haar studie aan Boston University had ze een bijbaan in de staf van toenmalig senator Ted Kennedy, maar na haar afstuderen - in economie en internationale betrekkingen - koos ze niet voor de politiek. Ze werkte als directeur onderwijs op een middelbare school, en haar laatste baan was achter de bar in een taco-restaurant.

Minimum

Dat ze het toch wilde proberen, besefte ze toen ze in 2016 meedeed aan de acties tegen de aanleg van de omstreden Dakota Access-pijpleiding. Maar ook haar ervaringen van de laatste tien jaar speelden een rol.

Haar familie werd tegelijkertijd getroffen door de dood van haar vader en de kredietcrisis. Noodgedwongen verhuisde haar moeder naar Florida. "Ons gezin is gespleten door de hoge kosten van huisvesting in New York", zei ze in een interview.

In haar programmapunten is dat terug te vinden. Ze wil dat elke Amerikaan de garantie krijgt op een baan, met een minimumloon van 15 dollar per uur en een zorgverzekering, gratis hoger onderwijs, en afschaffing van de grenspolitie.

Een lijst die, zo vatte ze in een interview samen, 'een minimum garandeert waarmee je waardig kunt leven in de Verenigde Staten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden