Jong en vol plichtsbesef

Jonge generatie staat dichter bij hun kinderen dan de vorige. (FOTO ANP) Beeld
Jonge generatie staat dichter bij hun kinderen dan de vorige. (FOTO ANP)

De Britse psychiater Theodore Dalrymple (Podium, 4 december) steunt het boek van Motivaction-onderzoekers Martijn Lampert en Frits Spangenberg. Zij concluderen dat de ’nieuwe’ generaties zich niet maatschappelijk binden en geen verantwoordelijkheid nemen. Het zijn hedonisten die alleen leven voor hun individuele lusten, losgeslagen van plichtsbesef.

Wat ik om mij heen zie, zijn hardwerkende, jonge mensen met twee tot drie kinderen voor wie de zondag weer een echte rustdag is. Ik zie hoe de jonge generatie opvoedt en daarbij wat dichter bij hun kinderen staat dan de vorige generatie, maar ik zie ze ook grenzen stellen. Zonder grenzen kun je niet opvoeden en zonder grenzen kun je niet grootgroeien. Ik zie jongeren, de nieuwe generaties, in een crisis belanden, veroorzaakt door de generatie van 50-ers en 60-ers. Hoe zit het met hun verantwoordelijkheidsgevoel en binding aan deze maatschappij? Er zijn ook ruim één miljoen alleenstaande 30-ers en ouder. Bij velen van hen is het alleen zijn geen keuze voor alleen zijn, laat staan een keuze voor hedonisme. Dalrymple ziet de ondergang van onze cultuur door jongere generaties. Ik zie jongeren verantwoordelijk en vol plichtbesef opvoeden.

Aak van den AkkerErmelo

De kinderen kregen weer een geweldige veeg uit de pan vorige week, met hun ouders als ’schuldigen’. Er is zeker wel iets aan de hand, maar het echte probleem is de systematische behoeften-vergroting bij de jeugd, die voor het eerst in de geschiedenis ook nog meer en beter toegang tot de media heeft dan de oudere generatie. Alles wordt in geld uitgedrukt –de heb– en het welzijn, het zijn, wordt daar volledig aan ondergeschikt gemaakt. Zie het voortdurend bombardement van reclame op tv.

Ondertussen verdwijnt de coaching van ouderen steeds meer naar de achtergrond. Lesgeven bijvoorbeeld is bijna uit den boze. Opvoeden steeds meer een probleem. Laat er dan tenminste om te beginnen nog een publiek domein zijn, waar niet alles voor geld te koop is. Ik roep dan ook op tot actie tegen tv-reclame, in ieder geval op en bij de publieke omroep. Zodat we ook die andere terreinen kunnen terugveroveren, en de jeugd een goed voorbeeld en een goede begeleiding kunnen geven. In een wereld die níet van de ’heb’ is vergeven.

Justine BorkesNijmegen

In de discussie over de ’grenzeloze generatie’ vielen vaak de woorden ’hedonisme’ en ’narcisme’, alsof die bekend worden verondersteld. Ten aanzien van narcisme is dat onjuist. Onder een hedonist verstaat men een genotzoeker. Het staat ieder vrij het zoeken van genot af te wijzen, te betreuren of goed te keuren. Maar onuitroeibaar blijkt ook nu weer de opvatting dat een narcist een ijdeltuit is, iemand die dol is op zichzelf. Deze oppervlakkige uitleg gaat terug op de mythische figuur Narcissus, die zijn evenbeeld zoekt in zijn weerspiegeling in het water.

De ware betekenis is dat een narcist zichzelf verregaand een vraagteken is. Hij heeft het moeilijk, en hoopt zijn leven te begrijpen door steeds weer voor de spiegel te gaan staan, die hem slechts confronteert met zichzelf. Deze omschrijving verklaart goed waarom veertig procent van de Grenzeloze Generatie zich buitenstaander voelt. Het zijn geen oppervlakkige ijdeltuiten, maar kinderen van een ziekmakende tijd.

Carel Scharten Rotterdam

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden