Jong en oud in gesprek over nieuw pensioenstelsel

generatieconflict | Oud en jong slaan de handen ineen om te voorkomen dat ze worden uitgespeeld tegen elkaar.

Om het generatieconflict in de pensioendiscussie niet verder te laten ontsporen hebben ouderen- en jongerenorganisaties een overlegplatform opgezet. Daarmee willen zij voorkomen dat oud en jong tegen elkaar worden uitgespeeld. Afgelopen maanden kwamen ze achter de schermen al een paar keer bij elkaar om te praten over het dreigende generatieconflict. Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma was daarbij aanwezig.


In de pensioendiscussie botsen de belangen van ouderen steeds meer met die van jongeren. Ouderen zien hun uitkering in waarde dalen door kortingen en het achterwege blijven van aanpassing aan de inflatie. Politieke partijen als 50Plus, PVV en SP willen daar iets aan doen door de rekenrente te verhogen. Dan zouden pensioenfondsen er financieel een stuk beter voor staan en kunnen de uitkeringen omhoog. Maar dat gaat wel ten koste van onze pensioenen, zeggen jongeren.


Jong en oud willen tot gezamenlijke uitgangspunten komen. Welke dat zijn, is nog niet bekend, maar uit gesprekken met deelnemers blijkt dat jong en oud de risico's collectief willen blijven delen. Voordat er een nieuw kabinet is, wil het platform de gezamenlijke uitgangspunten presenteren aan politieke partijen.


Namens de jongeren praten CNV jongeren, FNV jong en Young Professionals mee. Namens de senioren zijn dat ouderenbond Anbo, ouderenorganisatie KBO-PCOB, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (Noom), de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG), FNV Senioren en de Nederlandse Vereniging van Organisaties voor Gepensioneerden (NVOG). Zij vertegenwoordigen 800.000 gepensioneerden.


De verdieping


Tegengif voor een generatieoorlog

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden