Jong en nieuwsgierig naar Nederlands-Indië

'Over de Japanse bezetting praten we thuis niet'

Wendy de la Rambeljé (29)

"Als klein meisje voelde ik me al anders dan de Nederlandse kindjes in mijn klas. Trots was ik. 'Ik ben Indisch', riep ik stralend als mensen vroegen waar ik vandaan kwam. Mijn moeder was veertien toen ze naar Nederland kwam, mijn vader tien. Ouders, broers en zussen, het hele gezin ging over. Ze moesten weg, in Indonesië werden ze gezien als landverraders.

"Mijn ouders vertelden wel eens wat over Nederlands-Indië, over het huis waar ze woonden en dat ze een baboe hadden die voor hen zorgde. Maar het ging nooit echt diep. Pas toen ik een jaar of dertien was, begon ik door te vragen. Je wilt toch weten waar je vandaan komt.

"Dat die eerste periode in Nederland voor mijn ouders heel zwaar moet zijn geweest, weet ik pas sinds kort. In Indonesië werd mijn moeder uitgescholden voor blanke en hier voor zwarte. Daar was ze niet meer welkom, maar hier voelde ze zich ook niet thuis. 'Woonden jullie in Indonesië in een boom of in een huis op palen?', vroegen de kinderen uit mijn moeders klas haar. 'We woonden onder een brug, nou goed', zei mijn moeder dan.

"Mijn moeder kan vrij emotieloos over die periode vertellen. Blijven lachen en ja knikken, dat is typisch Indisch hè. Ze stopte haar emoties diep weg.

"Wat mijn familie heeft meegemaakt tijdens de Japanse bezetting en de gewelddadige vervolging daarna door Indonesiërs, weet ik eigenlijk niet. Mijn ouders hebben daar niet veel herinneringen aan en mijn grootouders hadden het er nooit over.

"Dat laatste is misschien niet zo gek. Nederlanders willen toch ook niet aan de Tweede Wereldoorlog herinnerd worden? Mijn opa's en oma's zijn overleden toen ik nog klein was. Als ze nu nog zouden leven, zou ik ze het hemd van het lijf vragen. Zouden ze in Indonesië gebleven zijn als dat had gekund? Dan had mijn leven er nu ook heel anders uitgezien."

De Boekenweek gaat vanavond van start met het Boekenbal. Het thema van de week: Gouden tijden, zwarte bladzijden, over bewogen momenten uit de vaderlandse geschiedenis. Dat verleden blijkt niet altijd bekend. Zo ook niet bij de derde generatie Indische Nederlanders. Ouders, opa's en oma's zwegen over hun leven in de voormalige Nederlandse kolonie. Drie jongeren vertellen met welke vragen ze worstelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden