Jong eenzaam maar niet alleen

In alles een buitenbeentje: apart trainen, deelnemen buiten mededinging, bij de presentatie achteraan, bij de prijsuitreiking aan de kant, in de rangschikking ongenoemd. Meedoen zonder deel te nemen. Turnster Anouk Jong speelde zaterdag een moderne versie van eenzaam maar niet alleen.

Jong is drie weken geleden in Tsjechië uit de nationale selectie gezet. Disciplinair gestraft om ,,iets wat ik niet gedaan heb''.

Begin augustus wees de turnbond Gerrit Beltman en Boris Orlov aan als coaches voor het WK, dat vanaf 8 oktober in Tianjin (China) wordt gehouden. Door deze twee clubtrainers te kiezen passeerde de bond andere kandidaten, onder wie Jongs trainer Marc de Wit. ,,Anouk heeft geen vertrouwen in hen. Ze wil haar persoonlijke trainer'', aldus De Wit zelve.

Wil Uylenbroek, namens het bondsbestuur woordvoerder in de kwestie-Jong: ,,Er is ruimte voor persoonlijke coaches. De Wit was in Tsjechië op uitnodiging van de bond.'' De Wit: ,,De internationale regels bepalen dat er slechts twee mannelijke begeleiders bij een toernooi mogen zijn.'' Dat zijn dus Beltman en Orlov. Uylenbroek: ,,Als Anouk naar China gaat, mag Marc mee. Hij kan haar coachen tot de deur van de zaal.''

Voor fijngevoelige turnsters is dat niet genoeg. Jong bleef mokken en werd een week later in Tsjechië uit de ploeg gezet. De Wit: ,,Ze zou het hotel verlaten hebben, maar dat is niet waar. Het is een praatje van anderen.'' Van wie? De Wit zwijgt. Een ploeggenootje? De Wit: ,,Er zijn er acht; er moet er nog één afvallen voor China.'' Dat klinkt weinig coöperatief. Jong: ,,Het was een hechte club, maar nu is dat even wat minder. We zijn concurrentes, geen vijanden.''

Terwijl de rest van de ploeg als een nest schichtige kippetjes samenklit, loopt Jong er wat verloren bij in Zuidwolde. Een eenzaam bestaan? Jong: ,,Het maakt me niet uit. Ik bereid me toch alleen voor. Ik weet dat er veel mensen achter me staan.''

De bond ervoer al snel dat de disciplinaire maatregel tegen Jong op zijn zachtst discutabel was en zocht naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar was. Jong mocht zich afzonderlijk op de interland en het WK voorbereiden onder leiding van coach De Wit.

Los van de affaire-Jong staat de conclusie dat het Nederlands team op de goede weg is. Engeland en Duitsland werden verslagen, van Tsjechië werd net verloren. Roemenië, sinds 1994 winnaar van alle EK's en WK's, was uiteraard een maat te groot (154.199 om 150.474), maar die ruim 150 punten noemde coach Beltman ,,een droomtotaal. Daarmee zitten we op het niveau van Italië en Spanje, landen met wie we op het WK in concurrentie gaan voor plaats twaalf.'' Wat toegang zou opleveren voor de Spelen van Sydney.

Roemenië was op zijn sterkst naar Nederland gekomen, met de zes beste anorexia-typjes. Toch zijn ze allemaal zestien en worden ze seniorendames genoemd, wat gerust een gotspe mag heten. Ook Nederland presenteerde een groepje spichtige gnoompjes met de uitstraling van brugklassers die nog lang niet aan afronding van de basisvorming toe zijn.

Van de zes Nederlandse turnsters die zaterdag aan alle onderdelen deelnamen, werd Anouk Jong vijfde. Volgens de begeleiding heeft ze nog alle kans zich te kwalificeren voor het WK. Alle kans?

Beltman die over twee weken hoopt te beslissen wie hij voor het WK selecteert: ,,Het wordt een luxe probleem, waarbij het teambelang prevaleert. Het gaat niet om de nummer één, maar om de nummers 4, 5 en 6.''

Uylenbroek: ,,Als zij erbij is, levert dat wel verlies op in de teamsituatie die juist een meerwaarde zou moeten zijn. Als het om twee vergelijkbare turnsters gaat, is het duidelijk dat Anouk zich in de kritische zone bevindt.''

Jong: ,,Als ik gedaan zou hebben, wat ik niet gedaan heb, was een straf terecht geweest, maar ik heb het dus niet gedaan. Ik wil naar China en daar zal ik alles aan doen.'' Ook zich neerleggen bij de oekazes van de begeleidingsstaf? Zwijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden