Jong een kind is beter

Aan het pleidooi van mevrouw mr. Hieke Snijders-Borst `Een slimme meid plant haar zwangerschap op tijd` (Podium, 9 augustus) wil ik graag toevoegen, dat je bij het krijgen van je eerste kind na je 30ste of wanneer je zelfs in de situatie komt helemaal geen kinderen meer te kunnen krijgen, naast het verdriet ook een sterk verhoogd risico loopt om borstkanker te ontwikkelen.

Riet van der Heide voorzitter BorstkankerVereniging

Nederland is het land dat aan de top staat wat betreft het voorkomen van borstkanker.

Ik zou het zeer toejuichen als de overheid, én allen die verder invloed kunnen uitoefenen op een verandering van lifestyle, de daarbij behorende sociale voorzieningen in de maatschappij zó regelen, dat deze ernstige risico`s zoveel mogelijk worden beperkt.

Het aantal van 13.000 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar, van wie er nog steeds zo`n 3300 per jaar overlijden, kan, onder meer. door `zwangerschap op tijd` met daarbij alle maatschappelijke voorzieningen omgeven, flink worden teruggebracht. Overheidsbeleid op dit terrein, tijdige (steun)regelingen, waardoor het weer gemakkelijker wordt om vroeg in je (werkzame) leven kinderen te krijgen, zal uiteindelijk nog meer leed kunnen voorkomen, dan mevrouw Snijders-Borst schetst in haar betoog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden