Jong Afrika juicht: Botswana benoemt een 30-jarige vrouw tot minister

Bogolo Joy Kenewendo tijdens haar studie in Engeland in 2012. Beeld flickr, UK Chevening Scholarships
Bogolo Joy Kenewendo tijdens haar studie in Engeland in 2012.Beeld flickr, UK Chevening Scholarships

Afrika mag het jongste continent ter wereld zijn - 60 procent van alle Afrikanen is jonger dan 25 jaar - politici zijn er vaak stokoud. En bijna altijd man. Maar nu is er Bogolo Joy Kenewendo, vrouw, dertig jaar en tien maanden oud en sinds deze week minister van handel en industrie in Botswana.

Niels Posthumus

Het verschil in leeftijd tussen de gemiddelde burger en leiders in landen als Zimbabwe, Kameroen, Oeganda of Nigeria is meer dan 55 jaar. Zuid-Afrikanen noemden hun kabinet op sociale media al spottend een bejaardendorp, nadat ze het nieuws over Kenewendo vernamen. Zelfs de leider van de jongerenbeweging van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC is zeven jaar ouder dan zij.

Kenewendo's collega's uit Botswana's drie buurlanden zijn alle drie man: 69 (Zuid-Afrika), 63 (Zimbabwe) en 57 (Namibië) jaar oud.

Niet uitgepraat

Jonge Afrikaanse twitteraars konden hun geluk niet op. Al toonden enkele mannen zelfs in hun enthousiasme nog het diepgewortelde patriarchale karakter van veel Afrikaanse culturen en raakten zij niet uitgepraat over Kenewendo's knappe uiterlijk en burgerlijke staat: "And she is SINGLE, S.I.N.G.L.E." Toch was er vooral vreugde over haar leeftijd.

Kenewendo mag jong zijn, ze lijkt inhoudelijk geen onlogische keus. Ze studeerde internationale economie aan de Britse Universiteit van Sussex, werkte enige tijd op het ministerie van handel in Ghana en werd twee jaar geleden het jongste parlementslid in Botswana ooit.

Ze richtte in 2011, na een ontmoeting met Michelle Obama, Molaya Kgosi op, een organisatie die vrouwelijk leiderschap in Afrika stimuleert. Sinds 2009 werkt ze als economisch consultant. Ook bedacht en presenteerde ze een radioshow, waarmee ze de kennis over economie in Botswana wilde vergroten en was ze al op haar 24ste een populaire krantencolumnist.

Lees ook:
Botswana bloeit dankzij diamanten, maar de mijnen raken uitgeput. Het land moet op andere paarden wedden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden