Live

Jones verpest tweede Kuipfeest van Vitesse

Alexander Büttner schiet de gelijkmaker binnen voor Vitesse. Beeld Proshots
Alexander Büttner schiet de gelijkmaker binnen voor Vitesse.Beeld Proshots

Een strafschoppenserie moest er aan te pas komen om de nieuwe eigenaar van de Johan Cruijff aan te kunnen wijzen. In de Kuip hielden landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Vitesse elkaar in negentig minuten in evenwicht: 1-1. In de reeks kalktrappen faalden geen enkele Feyenoorder en keerde keeper Brad Jones twee inzetten. En dus klopte Feyenoord alsnog Vitesse.

Datzelfde Vitesse bereidde zich afgelopen maand in Oostenrijk voor op de nieuwe competitie. De cameramensen van de clubtelevisie van de Arnhemmers monteerden een fraai filmpje van alle oefenwedstrijden, waarin de bekerwinnaar steeds beter voor de dag leek te komen.
In het item zat ook een beeld waar Henk Fraser vrolijk voor zich uit stond te turen, tot er een vlieg op de arm van de trainer van Vitesse landde. Met een verbeten blik en een ferme mep maakte de ex-international uit het niets en vakkundig een einde aan het kleine ongemak.

Het was van een doortastendheid die Fraser in de Kuip, waar met de Johan Cruijff Schaal de tweede prijs uit de clubgeschiedenis op het spel stond, pas halverwege de eerste helft terugzag. Kordaat ingrijpen als het moment daar is, stevig van je af bijten als de situatie er naar vraagt.

Onmachtig Vitesse
Feyenoord voelde voor die tijd vooral het diepe respect van Vitesse. De Rotterdammers openden vol vuur en Vitesse deinsde achteruit. De snelle openingstreffer was een logisch gevolg. Jean-Paul Boëtius was de aangever en Jens Toornstra de afmaker: 1-0.

Vitesse stond erbij en keek ernaar. Op het moment dat de volle Kuip de tijd doodde met 'ga staan voor de kampioen' en 'wij zijn kampioen, wij zijn kampioen', liet de landskampioen de teugels bewust of onbewust een beetje vieren.

Engeltje op de lat
Een poging van de actieve Bryan Linssen spatte op de onderkant van de lat boven keeper Brad Jones uiteen. Kort na rust kwam de tweede waarschuwing van de bezoekers. Arnold Kruiswijk kon van dichtbij inkoppen, maar stuurde de bal wel heel slordig langs de voor hem verkeerde kant van de paal. En toen Tim Matavz een megakans op de 1-1 leek te verprutsen, leek het zo'n middag waar de aanhang van Feyenoord in de Kuip vorig seizoen zo aan gewend is geraakt. Feyenoord kon in eigen huis simpelweg niets gebeuren.

Videoscheidsrechter
Maar dat bleek maar schijn. Danny Makkelie leek eerst de 2-0 van Nicolai Jorgensen, die meteen volgde op het moment met Matavz, goed te gaan keuren. Zijn assistent vlagde echter voor buitenspel en toen kreeg Makkelie een seintje met dwingend karakter van videoref Pol van Boekel. Waar de aanhang van Feyenoord hoopte op alsnog groen licht voor de 2-0, wees Makkelie naar de stip. De overtreding van El Ahmadi leverde de aanvoerder een gele kaart op, maar de toegekende strafschop was veel pijnlijker voor Feyenoord.

Strafschoppen
Alexander Büttner, die toch al prima speelde, benutte het buitenkansje: 1-1. Er volgden nog veel meer strafschoppen na de reguliere speeltijd. Tim Matavz, Milot Rashica faalden namens Vitesse, waar Navarone Foor en Charlie Colkett wel scoorden. Voor Feyenoord mikten Jan-Arie van der Heijden, Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra en Nicolai Jorgensen scoorden namens de Rotterdammers.

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Vitesse was dicht bij de tweede prijs uit de clubhistorie, maar penaltykiller Brad Jones van Feyenoord gooide roet in het eten.

Nicolai Jørgensen scoort de beslissende pingel (4-2) voor Feyenoord. De landskampioen wint de Johan Cruijff Schaal!

Charlie Colkett blijft ook foutloos. De debutant schiet raak.

Wat Feyenoord laat zien is foutloos. Jens Toornstra jaagt de bal in de kruising. 3-1.

Oef! Een hele lekkere van Navarone Foor. Stand nu 2-1!

Het zilverwerk is bijna binnen voor Feyenoord. Jean-Paul Boëtius scoort ook. 2-0 nu.

Milot Rashica staat klaar. Jones ook. De Australiër pakt 'm weer!

Jan-Arie van der Heijden is nu aan de beurt. Hij schiet hard! Pasveer raakt de bal, maar ziet hem toch in de goal verdwijnen.

Vitesse begint. Tim Matavz legt aan. Schiet. Jones pakt de eerste strafschop!

Einde tweede helft! Het is 1-1 geworden. We krijgen meteen pingels.

Alexander Büttner wordt vervangen door Lassana Faye. Geen strafschop dus voor de doelpuntenmaker, die eerder al vanaf elf meter scoorde.

Ter herinnering: er wordt bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal geen verlenging gespeeld, er komt direct een strafschoppenserie. Dat zou overigens de eerste keer zijn dat de strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt beslist met een penaltyreeks.

Nog zo'n tien minuten in de reguliere speeltijd. Veel kansen zijn er niet meer geweest na de gelijkmaker. Kan een van beide teams nog wat forceren?

Kevin Diks wordt vervangen door Sofyan Amrabat. De voormalige Vitessenaar verlaat met een gelijke stand het veld.

Thomas Bruns wordt vervangen door Charlie Colkett. Het betekent het debuut van Colkett.

Steven Berghuis wordt vervangen door Bilal Basacikoglu. De eerste wissel van het seizoen 2017-2018 is een feit!

Vitesse staat gelijk en dat wil de Korenmarkt weten!

Gele kaart Thomas Bruns

De strafschoppenserie is afgelopen!

Het waren hectische minuten in de Kuip. Wat gebeurde er allemaal?

Voor de duidelijkheid. Bij een gelijkspel volgen meteen strafschoppen. Geen verlenging dus.

Alexander Büttner benut de strafschop! Vitesse maakt de 1-1 en kan nu echt op jacht naar de tweede prijs in de historie.

Vitesse krijgt een penalty! Voor Karim El Ahmadi heeft Makkelie een prent in petto.

Tim Matavz faalt oog in oog met keeper Brad Jones. De spits heeft teveel tijd nodig en Karim El Ahmadi kan ingrijpen. Het is de vraag of het een penalty is. Makkelie bekijkt nu de beelden. Aan de overkant werd een goal van Nicolai Jørgensen afgekeurd wegens buitenspel.

null Beeld Proshots
Beeld Proshots

Daar was Vitesse weer dichtbij de gelijkmaker, maar opnieuw hoeft Feyenoord-keeper Brad Jones niet in actie te komen. Kruiswijk kopt namelijk rakelings naast.

Tweede helft begonnen. Maakt Vitesse de strijd om de Johan Cruijff Schaal nog spannend tegen Feyenoord?

Einde eerste helft. Vitesse zoekt de kleedkamer op met een 1-0 achterstand. Behalve een schot van Bryan Linssen op de lat lijkt Vitesse machteloos tegen de landskampioen. Feyenoord leidt door een goal van Jens Toornstra.

Enorme kans Vitesse! Bryan Linssen is het eindstation van een mooie Arnhemse aanval. Zijn poging raakt echter de onderkant van de lat. De bal stuitert net terug voor de lijn. Daar komt Feyenoord, dat de wedstrijd onder controle lijkt te hebben, goed weg.

Gele kaart Kevin Diks. De oud-vitessenaar gaat hard door op Thulani Serero. Terrecht geel.

Opnieuw schreeuwt de Kuip om geel. Nu is het Arnold Kruiswijk die de bal kwijtraakt. Op het moment dat Vilhena kan onderscheppen, neemt de Arnhemse cultheld de snelle middenvelder van Feyenoord mee in zijn val. Makkelie wuift een kaart wederom weg. Vitesse heeft oogt inspiratieloos en onmachtig tegen de landskampioen.

Nu ontsnapt Milot Rashica aan geel. De Vitessenaar haalt op zijn eigen achterlijn Ridgeciano Haps onderuit. De Kuip veert op, scheidsrechter Makkelie wil van niks weten.

Gele kaart Bryan Linssen. De aanvaller ontvangt de eerste kaart van het seizoen nadat hij Tony Vilhena meenam in een poging om de bal af te pakken.

De Supportersvereniging Vitesse en Vitesse zelf doneren samen 1.200 euro aan de Johan Cruyff Foundation. De stichting kreeg het geldbedrag vlak voor aanvang van de wedstrijd overhandigd.

Zo'n 150 supporters van Vitesse hebben zich ondertussen verzameld in Supportershome Monnikenhuize op het terrein van stadion GelreDome om daar samen op een groot scherm de wedstrijd te bekijken.

Vitesse heeft het lastig tegen de landskampioen. Naast het schotje van Linssen heeft de ploeg nog niks gecreëerd. Daartegenover produceert Feyenoord voornamelijk afstandschoten die nog niet resulteerden in een tweede goal.

GOAL! 1-0 Feyenoord! Doelpunt Jens Toornstra. De middenvelder staat bij de tweede paal helemaal vrij. Een mooie voorzet van Jean-Paul Boëtius weet Toornstra op waarde te schatten. Hij drukt de bal prachtig in de verre hoek.

Beide ploegen tasten af. Bryan Linssen mocht zowaar even door de Feyenoord-defensie dribbelen. Zijn schot is een makkie voor Feyenoord-keeper Brad Jones.

Aftrap eerste helft!

Geen Vitesse-supporters in het uitvak dus, wel in het supportershome in Arnhem.

null Beeld Eigen foto
Beeld Eigen foto

Supportersverenigingen van alle clubs die komend seizoen in de eredivisie uitkomen, demonstreren bij de wedstrijd van vanavond tussen Feyenoord en Vitesse. Iedere club stuurt twee supporters naar het uitvak van De Kuip in Rotterdam. Daarmee steunen ze het protest van de Vitesse-aanhang.

Het is geen verrassing dat Eloy Room niet onder de lat staat bij Vitesse. Trainer Henk Fraser wilde vrijdag tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Johan Cruijff Schaal niet te veel zeggen over de situatie rondom keeper Eloy Room. De doelman heeft zich ziek gemeld.

,,Hij is ziek”, zei Fraser. ,,Ik wens hem veel sterkte. Ik ga altijd uit van het goede van de mens. Als hij ziek is, is hij ziek. Er is via de medische staf natuurlijk contact geweest. Ik verwacht dat hij op korte termijn weer fit is.” Lees hier meer.

Nog ruim een kwartier tot aan de aftrap!

Verslaggever Julian Droog zit voor De Gelderlander in het stadion.

Feyenoord en Vitesse ontmoetten elkaar 71 keer eerder (alle competities, thuis & uit) sinds de invoering van het betaalde voetbal; de Arnhemmers wonnen 11 ontmoetingen (24 gelijk, 36 verloren).

De laatste keer dat de wedstrijd om de Super Cup in de Kuip werd gespeeld was op 16 augustus 1995, toen Ajax met 2-1 van Feyenoord (met Giovanni van Bronckhorst in de basis) wist te winnen.

De Kuip lag er een paar uur voor de wedstrijd weer schitterend bij.

Dit is de nieuwe trofee waar Feyenoord en Vitesse straks om gaan strijden.

De opstellingen van beide teams zijn binnen.
Feyenoord speelt in de verwachte opstelling. Achterin hebben nieuwkomers Diks (tegen zijn oude club) en Haps een basisplaats. Voorin zijn de aanwinsten Berghuis en Boëtius terug in de basis bij de club waar ze eerder al eens speelden. Berghuis werd vorig jaar uiteraard kampioen, voor Boëtius is het langer geleden.

Feyenoord: Jones; Diks, Botteghin, Van der Heijden, Haps; El Ahmadi, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Boëtius.

De Arnhemmers spelen in het vertrouwde 4-3-3-systeem. In de basis staan veel nieuwelingen. Maar liefst zes spelers die deze zomer zijn gehaald staan in de basis.

Vitesse: Pasveer; Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner; Bruns, Serero, Foor; Rashica, Matavz, Linssen.

Goedemiddag en welkom bij ons liveblog voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en Vitesse. De teams trappen om 18.00 uur af in De Kuip. Voor het eerst wordt er om de nieuwe schaal gevoetbald, met veertien hoeken eraan. Volg de wedstrijd hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden