Jones in olympische vorm

EUGENE - Tim Montgomery en Chryste Gaines hebben bij de Amerikaanse atletiekkampioenschappen in Eugene de 100 meter gewonnen. Beide sprinters deden dat met voortreffelijke tijden, maar wel aangejaagd door te veel rugwind. Montgomery finishte na 9,95 seconden, Gaines ging na 10,89 over de streep.

Het tweetal profiteerde ook van de afwezigheid van de olympische sterren Maurice Green en Marion Jones. De laatste deed alleen op de 200 meter mee en liet zien de vorm waarmee ze in Sydney drievoudig olympisch kampioene werd hervonden te hebben. Jones finishte in de halve finale met bijna tien meter voorsprong in 22,23 seconden. Sneller was dit seizoen nog niemand.

Wereldrecordhouder Green startte, zeer tegen zijn zin, wel in de series om zich te kwalificeren voor de WK in Edmonton. Hij liep, door een deel van het publiek toegejuicht door een ander deel uitgefloten, 9,90 seconden over de 100 meter en meldde zich voor de rest van het toernooi af.

Green zei dat daarmee protesteerde tegen het halsstarrige beleid van de Amerikaanse bond en dat hij momenteel extra gebaat is bij rust. Hij bleef wel als toeschouwer en kon Montgomery, Bernard Williams en Curtis Johnson met een high-five begroeten als zijn WK-collega's voor de 4x100 meter.

Verspringer Mike Powell maakte geen geslaagde comeback op zijn 37ste. Hij haalde nog wel de acht meter (8,10) maar niet het WK. Hij gooide als reactie een hand zand in de lucht en boog het hoofd. De wereldrecordhouder (8,95 in 1991) kon niet vertellen of hij bij de Europese atletiekgala's zijn gezicht komt laten zien. ,,Ik ga in elk geval niet om me te laten uitlachen.''

De Nederlandse mannen- en vrouwenploeg zijn bij de wedstrijd om de Europa Cup in Boedapest als derde geëindigd. De mannen tekenden voor vijf overwinningen. Patrick van Balkom liet op de 200 meter blijken dat hij weer in vorm komt. Zijn tijd van 20,57 was de snelste sinds hij zich in het vroege voorjaar in Zuid-Afrika kwalificeerde voor de WK.

Simon Vroemen liep zijn eerste steeple-race van dit seizoen. Hij won de tactische race in 8.37,11. ,,Het had veel sneller gekund, maar ik verwachtte een eindsprint te moeten aangaan met een Roemeense loper die net zo snel is als ik. Toen hij ver achterop raakte, kon ik makkelijk versnellen.''

Ook Bram Som (1.50,06 op de 800 meter) en Kamiel Maase (8.58,09 op de 3000 meter) hadden niet veel moeite om de tactische races naar hun hand te zetten. Gert-Jan Liefers was op de 1500 meter dicht bij een overwinning, maar verloor in de laatste meters de macht over zijn benen.

Rens Blom won het polshoogspringen met 5,65, zijn beste prestatie van dit seizoen. Gezien de ruime marge waarmee hij over de lat kwam, lijkt de WK-limiet van 5,75 binnen zijn bereik te liggen. Zijn drie pogingen op die hoogte in Boedapest mislukten nog.

Corrie de Bruin werd met de discus tweede: 57,07. De Bruin kwam voor het eerst in drie jaar weer uit in een internationale wedstrijd. Problemen met haar schildklier veroorzaakten in de afgelopen jaren een terugval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden