Jonathan Maas toert door het land van groene bedoelingen

Voor het eerst vindt in Nederland een 'flashmob freeze' plaats om 1500 apen te redden. Redden uit gevangenschap in een apenlab in Rijswijk welteverstaan, waar allerlei medische experimenten worden uitgevoerd. Vaak wordt bij een flashmob semi-spontaan gedanst, bij een flashmob freeze gaat een groep actievoerders plotseling stilstaan.

Plaats van handeling is hartje centrum Den Haag, pal voor de Bijenkorf, op het moment dat het consumentisme hoogtij viert: op een zaterdagmiddag in de feestmaand. Aandacht verzekerd, zou je zeggen. Als we het station uit wandelen, treffen we de 60 actievoerders - voornamelijk dames, van, hoe zeggen we het netjes, volkse komaf - juist als ze instructies krijgen hoe de tijd op de telefoon gelijk te zetten en een trilalarm te activeren. Wanneer het in de broekzak trilt, is het tijd om te bevriezen.

Rosella D'Angeli is campagneleidster. Haar club Een Dier Een Vriend (EDEV) heeft drie keer eerder acties uitgevoerd, flashmobs waarbij Gangnam Style werd gedanst. Om dat voor een vierde keer te doen, leek haar saai - dat lijkt het ons bij een eerste keer al. Niet dat vijf minuten stilstaan tussen winkelend publiek veel spannender is, het doel is goed. De een gaat op z'n kop staan, twee vriendinnen poseren alsof de een de ander ten huwelijk vraagt en Anne-Lize Timmerman heeft reuma dus die houdt gewoon de flyer omhoog die andere vrijwilligers driftig uitdelen aan de Haagse shoppers.

Ironie of preoccupatie: de ekotripper heeft in vijf minuten nog nooit zoveel dierenprints en bontkragen gezien als nu. Met zo'n modetrend ben je als dierenliefhebber in de aap gelogeerd. Twee stappen verder staat een jongen te flyeren voor een kerstcircus met paarden. Dat het de actievoerders niet alleen om het heil van de aap te doen is, wordt al snel duidelijk. Actievoerder Ivy Oostrum gaat volledig uit haar dak op straat, ze ziet in ieder voorbijkomend imitatiebontkraagje moord en doodslag. 'Mooie bontkraag heb je', gilt ze nietsvermoedende dames achterna, 'wasbeer, wasbeer, wasbeer'. De wasbeerhond wordt veel gebruikt voor de populaire kragen, en Ivy voert ook actie tegen honden- en kattenbont. Volgens haar is veel nepbont echt bont, het wordt chemisch behandeld met teflon en polymeren zodat er een plastic laag over het bont komt en het wordt gekleurd en geschoren - een broodje aap-verhaal?

Voorbij de stilstaande actievoerders staat een informatiestand van EDEV, een partytent waaraan pluchen apen hangen; aan een touwtje, welteverstaan - een vreemd signaal voor een apenliefhebber. De vrijwilligster die daar handtekeningen inzamelt om de Rijswijkse apen te bevrijden, zegt meer met dieren dan met mensen te hebben. De aap komt uit de mouw; de ekotripper heeft altijd zijn wantrouwen gehad over mensen die zich het leed van dieren meer aantrekken dan dat van mensen.

Adrie van Steijn loopt voor de gelegenheid rond in een apenpak. Terwijl hij de kop afzet, haast hij zich te zeggen dat hij jarenlang in de verpleging heeft gewerkt en dus ook van mensen houdt. Wel is hij een brutale aap. Op Scheveningen is hij gearresteerd toen de politie hem weg wilde hebben en hij de agent onnozel noemde. We komen niet meer van hem af wanneer hij begint te vertellen hoe het reumafonds onderzoek onder apen financiert en dat geen enkel dier op een mens lijkt en dat dierenproeven om die reden onzinnig zijn. 'Wetenschappers zeggen niet voor niets vaak: we hebben een extrapolatieprobleem', zegt de aap zonder kop. 'Dat klinkt heel duur als je een witte jas aan hebt', voegt hij eraan toe. Wanneer je een apenpak draagt daarentegen...

Afijn, de flash mob freeze, ludiek of niet, zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Het publiek winkelt stug door, de flyers worden niet of nauwelijks aangenomen. Maar laten we niet te cynisch doen, in twee uur tijd halen ze bij de informatiestand wel honderd handtekeningen op om de 1500 apen te bevrijden. Daarmee sta je niet voor aap.

ekotripper@gmail.com

Twitter: @ekotripper

facebook: Facebook.com/Ekotripper

Met z'n allen stilstaan voor de apen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden