Jomanda doet nu in reïncarnatie

“Ik begreep dat het een nieuwe taak was die op mijn schouders werd gelegd”, zegt Jomanda, het genezend medium uit Tiel, over haar nieuwe specialiteit: reïncarnatie. Een week na het verschijnen is het boek 'Jomanda over reïncarnatie' (uitgever Strengholt, Naarden) uitverkocht. De tweede druk, 5 000 exemplaren, is in aantocht.

Het boek is geschreven door Willem Jan van de Wetering, die samen met Jomanda elke zondag op Radio Noordzee Nationaal een programma presenteert waarin mensen hun problemen aan het genezend medium kunnen voorleggen.

Tijdens de healings die Jomanda in Tiel houdt, merkt zij dat veel mensen bezig zijn met reïncarnatie. Veel problemen en kwalen vinden hun oorzaak in gebeurtenissen die mensen in een vorig leven hebben meegemaakt, is haar ervaring. Om die te behandelen, is kennis daarvan noodzakelijk. Vandaar de zogenaamde regressie-therapie waarin mensen onder een lichte hypnose worden teruggevoerd naar die vorige levens.

Het is iets dat over Jomanda is gekomen, zoals in feite met al haar bezigheden op dit terrein het geval is, zegt ze. “Ik was al bezig met de reïncarnatie-therapie, voordat ik er zelf erg in had, doordat mensen vroegen om bepaalde antwoorden. Ik ging doorverwijzen naar regressie- therapeuten. Toen dat teleurstellingen opleverde, kreeg ik het gevoel de mensen te laten zwemmen. Mij werd duidelijk dat ik er zelf mee aan de gang moest.”

“Regressie is een oud begrip”, legt ze uit. “In de vroegste geschriften, die later onze Bijbel zou worden, werd regelmatig naar reïncarnatie verwezen. Bij het Concilie van Nicea in 351 zijn die passages geschrapt. De mensen werden gemakzuchtiger in hun geloofsbeleving en namen een houding aan van: dat komt wel in een volgend leven. De kerk wilde meer macht en die krijg je door meer tucht. Dat bereikte de kerk door angst te kweken voor vagevuur en hel.”

Jomanda verwacht dat regressie een steeds grotere rol in het leven zal gaan spelen. “Het heeft alles te maken met de zoektocht van de mensheid naar andere waarden, de accentverlegging van welvaart naar welzijn.” Jomanda krijgt soms ook zaken uit de toekomst te horen, maar die vertelt ze niet door, of hoogstens de positieve zaken.

Zelf heeft Jomanda ook wel beelden uit de toekomst doorgekregen. “Zo heb ik, maar dat besefte ik pas achteraf, de Bijlmervliegramp voorzien. Ik heb ook beelden doorgekregen waarop Nederland onder de golven is verdwenen. Waar en wanneer dat gebeurt, weet ik niet, maar Nederland spoelt ooit weg. Tijd speelt in dat soort zaken geen rol. Het kunnen toekomstbeelden zijn die pas over eeuwen werkelijkheid worden”.

Kan ze eigenlijk via geschilderde portretten in onze musea achtergronden over de levens van die figuren te achterhalen? “Er zijn tal van bekende levens geweest waarover ik niet kan en mag praten. Als ik dat zou doen zouden de mensen zeggen: die is gek. Dan speel je in op de behoefte van veel mensen, dat ze banden hebben met beroemde figuren uit het verleden. Daaraan wil ik beslist niet meewerken, maar feit is wel dat bekende figuren opvallend vaak reïncarneren. Die kringloop is zeer belangrijk. Een keer ben je arm en een keer ben je rijk, je bent misschien wel een keer moordenaar en ook slachtoffer. Dat alles moet je doormaken in je geestelijke groei.”

“Daarom mag je ook nooit oordelen over mensen, want wie ben je niet? Zelfdoding kan niet goedgepraat worden evenmin als actieve euthanasie. De weg die voor je is uitgestippeld sluit je dan voortijdig af. Je laat een stukje pijn liggen dat je misschien in een kort volgend leven alsnog moet doormaken.”

Elke ziel heeft volgens Jomanda de vrije wil, al dan niet aan een volgend leven te beginnen. Zo'n leven heeft altijd raakvlakken met vorige levens.

Jomanda voelt zich door haar werk een gelukkig mens. “Ik wil puur mensen helpen. Dat heeft niets met commercie te maken. Vandaar dat ik er over denk in de hal in Tiel te stoppen met het verkopen van flessen ingestraald water. De mensen kunnen immers gewoon water uit de kraan via de radio laten instralen.”

“Jammer dat bepaalde mensen mij zien als een soort goddelijk wezen. Het schijnt moeilijk te zijn, mij als een gewoon mens te beschouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden