Jolande Sap: We hebben het gewoon niet goed gedaan

'We moeten ook naar onszelf kijken', zegt Jolande Sap. Foto © ANP

Jolande Sap is sinds een jaar fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. 2011 verliep roerig voor de partij. Een vraaggesprek in steekwoorden.

Beroerde peilingen
"We moeten ook naar onszelf kijken. We hebben het gewoon niet goed gedaan. We moeten harder aan de slag".

Samenwerking met andere partijen
"We houden vast aan onze koers, dat is wat we zelf belangrijk vinden. Dat betekent dat we de ene keer samenwerken met PvdA en SP en een andere keer met het CDA of zelfs de VVD. Maar we werken natuurlijk niet met iedereen samen. Eén partij sluiten we uit: dat is de PVV."

2011
"Het was een pittig jaar, dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Eerst Kunduz, toen een onverkwikkelijk zomerreces en tenslotte een niet helemaal succesvol verlopen experiment met een stekkerdoos. Eén geruststelling kan ik de leden in ieder geval geven: elektrotechniek laat ik voortaan aan vaklui over. Ik heb wel eens gefantaseerd hoe het zou zijn als het jaar anders was geweest. Maar het was wel een enorme leerschool."

De partijleden
"Ik weet hoeveel pijn het Kunduz-besluit mensen heeft gedaan. Ik weet dat de leden zich zorgen maken. Over de koers, over de fractie, over mij soms. Ik wil niet terugkijken, maar vooruit. Ik heb veel zin om dat samen met de leden te gaan doen. De achterban wil dat we beter communiceren. Dat zullen we doen. We gaan het land in, langs alle provincies."

2012
"We moeten keihard aan de slag, want in maart komt dit kabinet met nieuwe bezuinigingsplannen.

Er moeten bergen werk worden verzet, plannen gesmeed. Veel Nederlanders snakken naar een groen en sociaal alternatief voor het kortzichtige bezuinigingsbeleid van dit kabinet. Er is moed voor nodig om de grote uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken. Moed om tegen de stroom in te gaan."

De fractie
"Wij hebben als fractie ook lopen tobben, net als de leden. Uit verantwoordelijkheidsgevoel, omdat we hart hebben voor GroenLinks. Maar genoeg getobd, het is mooi geweest!"

Het congres

"Het was een spannende dag. Ik had gehoopt dat het zo zou gaan, dat we er met elkaar goed zouden uitkomen. Zoals het is gegaan, had ik het gedroomd in mijn mooiste dromen."

Voorzitter Heleen Weening
"Ze heeft een grote betrokkenheid bij de partij. Deze nieuwe voorzitter wil dat grote beslissingen vooraf besproken worden in de partij. Maar wij hebben als fractie een eigen mandaat, dat wordt gevormd door het verkiezingsprogramma. De Kunduz-missie stond in het verkiezingsprogramma. Ik vertegenwoordig het belang van de fractie, zij dat van de leden. Dat zal nog wel eens botsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden