Update

Jolande Sap lijsttrekker GroenLinks met 84 procent van de stemmen

Jolande Sap en Tofik Dibi na afloop van het eerste debat om het leiderschap van GroenLinks, 25 mei 2012. Beeld anp
Jolande Sap en Tofik Dibi na afloop van het eerste debat om het leiderschap van GroenLinks, 25 mei 2012.Beeld anp

Jolande Sap is de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. Ze versloeg haar rivaal Tofik Dibi met grote cijfers in de interne lijsttrekkersverkiezing van de partij. Sap kreeg 84 procent van de stemmen; Dibi 12 procent.

Jeroen Visser

De 27.000 leden van GroenLinks konden tot gisteren stemmen op hun favoriete kandidaat. Ten minste 30 procent van de stemgerechtigde leden moest een stem uitbrengen om het referendum geldig te laten zijn. GroenLinks maakte bekend dat 14.000 leden hebben gestemd, oftewel 56 procent van de partijleden. Dibi feliciteerde Sap met haar 'bijna Oost-Europese overwinning'.

In een eerste reactie tegenover persbureau ANP bedankte Sap de leden van haar partij voor het in haar gestelde vertrouwen. 'Dat het vertrouwen zo groot is, doet mij heel erg goed.' Ook bedankte ze haar uitdager Tofik Dibi. 'We hebben samen nog duidelijker kunnen maken waar GroenLinks voor staat: een missie om Nederland zo duurzaam en zo sociaal mogelijk te maken.'

Sap vervolgde: 'Dit is ons moment: een groene economie die draait op zon en wind. Een groene economie waar elk kind dezelfde start heeft. Nederland moet nu overstappen naar een samenleving waar mens en milieu centraal staan.'

Dibi kondigde aan dat hij graag op plek 2 van de kandidatenlijst van de partij zou willen staan bij de verkiezingen in september.

Zelfverzekerd
GroenLinks organiseerde de lijsttrekkersverkiezing enige tijd nadat was uitgelekt dat Tofik Dibi zich kandidaat wilde stellen. Op 14 mei deed hij dat officieel. Tot dan toe werd aangenomen dat fractievoorzitter Sap de enige kandidaat was om de partij aan te voeren bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Dibi meende dat de boodschap van GroenLinks meer zelfverzekerd en met meer passie verkondigd zou moeten worden. Hij presenteerde zich als het originele en idealistische alternatief voor fractievoorzitter Jolande Sap. Die voerde campagne door erop te wijzen dat ze door een realistische houding resultaten had behaald voor de partij, niet in het minst door het onlangs gesloten Lenteakkoord over de begroting van 2013.

De procedure tot het kiezen van de lijsttrekker verliep stroef. Dibi werd eerst als kandidaat afgewezen door de kandidatencommissie van GroenLinks. Een geschillencommissie oordeelde later dat Dibi de strijd met Sap toch aan mocht gaan. De partij organiseerde de afgelopen weken drie lijsttrekkersdebatten.

Vanmiddag maakt de partij ook haar verkiezingsprogramma bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden