Joke van Leeuwen doet de jury met groot enthousiasme lezen

AMSTERDAM (ANP) - Joke van Leeuwen heeft met haar kinderboek 'Iep!' de Woutertje Pieterse Prijs 1997 gewonnen. Juryvoorzitter Hedy d'Ancona overhandigde haar donderdag in Amsterdam de oorkonde en het geld (25 000 gulden).

Het was de tiende keer dat de kinder- en jeugdboekenprijs werd uitgereikt. 'Iep!' is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Vorig jaar won Anton Quintana met het 'Boek van Bod Pa', geschreven voor de wat oudere jeugd.

Joke van Leeuwen (1952) schrijft en illustreert sinds 1978 kinderboeken waar ze diverse griffels en penselen voor kreeg. Haar poëziedebuut voor volwassenen, 'Laatste lezers', werd bekroond met de C. Buddingh-prijs.

De juryleden lazen 'Iep!' “met groot enthousiasme” en droegen het boek unaniem voor. Ze beoordeelden circa 65 boeken, verschenen tussen 1 januari en 31 december 1996. De literaire oogst van het afgelopen jaar was volgens hen “zeer goed”. Tot het laatst dongen tien boeken mee.

De eerste negeneneenhalf jaar sponsorde de Libris Groep de kinderboekenprijs. De geldschieter haakte af omdat het een ander boekenproject wilde financieren. Daardoor dreigde de jubileumuitreiking in het water te vallen, maar het bestuur van de Woutertje Pieterse Prijs wist toch nog enkele financiers te strikken.

De prijs is indertijd ingesteld om de dominantie van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die kinder- en prentenboeken jaarlijks met griffels en penselen bekroont, te relativeren, aldus bestuurslid Bregje Boonstra. Ze typeerde de prijs als “onafhankelijke dwarsligger met literaire pretenties”. Het bestuur is volgens haar stormachtig verontwaardigd” dat er geen sponsor is te vinden die het voortbestaan van de prijs kan waarborgen.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks toegekend, maar de jury heeft de vrijheid geen prijs uit te reiken bij gebrek aan kwaliteit. De onderscheiding is vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli dat de kwaliteit representeert dat de stichting nastreeft. De jury let bij de beoordeling op taal, inhoud, illustraties en vormgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden