Jojanneke van den Berge: Ik brand vaak kaarsjes

Van den Berge: zeer spiritueel, 'maar geen zwever'.

Trouw peilt het spirituele gehalte van Nederland. Journaliste Jojanneke van den Berge vulde de Spiritest in: "Alles staat met elkaar in verbinding."

Jojanneke van den Berge (31) is verslaggever voor PowNews. Ook is ze columniste voor voor HP/De Tijd en schreef ze voor dagblad De Pers.

Stelling: Ik heb ooit het gevoel ervaren dat ik één was met alle dingen.

"Dat ervaar ik redelijk vaak. Het gebeurt in uiteenlopende situaties, als ik aan het sporten ben bijvoorbeeld. Ik deed vroeger de dansacademie en wilde danseres worden. Als ik danste waren mijn geest en lichaam één. Alles viel op zijn plek. Ik ben gestopt met dansen omdat ik te horen kreeg dat mijn knieën anders versleten zouden zijn als ik dertig was. Die ervaring één te zijn met alles kan ik ook hebben als ik hardloop in de natuur en een ritme te pakken krijg. Het is bijna meditatief. Ik kan het ook hebben als ik met vrienden ben, of met mijn vriend. Het zit in wereldse dingen en hoeft niet hoogdravend te zijn."

Stelling: Ik bid of mediteer wel eens.


"Ik probeer dagelijks te mediteren. Afhankelijk van hoe laat ik opsta, doe ik het elke morgen tien minuten tot een uur. Dan heb ik de rest van de dag een fijn gevoel. Tijdens het mediteren is mijn hoofd leeg en kom ik dichter bij mezelf. Ik denk over veel dingen na en blijf maar malen. Als ik mediteer laat ik dat los."

Stelling: Zo nu en dan praat of mail ik met anderen over de zin van het leven.

"Dat doe ik regelmatig met vriendinnen, of met mijn moeder. Ik zie dat veel mensen in mijn omgeving bezig zijn hun eigen weg te zoeken. Hoe moet je leven? Moet je je conformeren of juist je eigen plan trekken? Daar praten we over. Voor de oudere generatie waren de dingen duidelijk, je conformeerde je aan wat er verwacht werd. Maar onze generatie moet zelf antwoord geven op deze vragen. Het komt ook doordat religie voor velen is weggevallen. Spiritualiteit is in opkomst. Mensen zoeken naar houvast, iets buiten zichzelf waar ze hoop uit kunnen putten. Mijn vriendinnen en ik gebruiken Angel Cards. Dat zijn kaarten met inspirerende spreuken erop. Die kun je raadplegen wanneer je daar behoefte aan hebt. Je kunt ze op je eigen manier interpreteren. Het is niet zo dat ik mijn leven erdoor laat bepalen, maar af en toe is het fijn om geraakt te woorden door de teksten. Ik geef geen voorbeeld van een spreuk, omdat het niet de bedoeling is die willekeurig af te drukken."

Stelling: Er is een geestelijke band tussen mens, wereld en natuur.

"Inderdaad. Ik geloof dat alles met elkaar in verbinding staat. Er is een connectie tussen dieren, mensen en natuur. Dat is het meest direct voelbaar tussen mensen, maar we kunnen ons ook verbonden voelen met de natuur en bomen gaan knuffelen. Dat laatste doe ik zelf niet, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen het willen. Het kan fijn zijn om de energie van de natuur te voelen. De aarde, mens en dier zijn allemaal uit dezelfde bron voortgekomen. De mens ís natuur."

Stelling: Ik brand wel eens een kaarsje voor iets of iemand.

"Ik brand vaak kaarsjes. Voor mensen die ernstig ziek zijn, of die het moeilijk hebben. Ik vind het belangrijk om even met mijn gedachten bij hen te zijn en ze kracht te sturen. Het goddelijke is voor mij liefde. Dat is niet alleen liefde tussen twee mensen, maar ook een meer allesomvattende liefde. Als ik een kaarsje opsteek sta ik daarmee in contact.

Ik ben katholiek opgevoed, maar ga niet meer naar de kerk voor de mis. Toch geeft het me een gevoel van saamhorigheid als ik er ben. Mensen die in de kerk zijn laten samen de vluchtige wereld buiten even voor wat die is. Dat geeft een gevoel van verbinding."

Stelling: Ik ga wel eens naar een plek om daar stil te staan bij mijn leven en alles wat ik doe.

"Ja. Ik ga daarvoor wel eens de natuur in. Ook reizen geeft me de kans om te reflecteren. Afgelopen zomer ben ik doelbewust een maand lang in mijn eentje op Bali gaan rondreizen om stil te staan bij mezelf. Ik heb altijd moeite gehad met alleen zijn en wilde het juist om die reden doen. Het ging beter dan ik had verwacht.

Er is weinig ruimte voor zelfreflectie in een tijd waarin je altijd drukte om je heen hebt en je agenda vol staat met afspraken. Het is niet altijd leuk om goed naar jezelf te kijken, omdat je dan ook je gebreken onder ogen moet zien. Toch is het onontbeerlijk voor je ontwikkeling en om bewust keuzes te kunnen maken. Tijdens mijn reis heb ik als een kluizenaar geleefd. Ik merkte dat het goed is om af en toe alleen te zijn."

Stelling: De afgelopen jaren heb ik wel eens deelgenomen aan een gespreksgroep, een cursus, een bijeenkomst, of contacten via internet, gericht op spiritualiteit of spirituele onderwerpen.

"Ik heb twee jaar lang een opleiding tot yogadocent gedaan. Toen ik een baan bij PowNed kreeg aangeboden ben ik ermee opgehouden. Op een gegeven moment wil ik het weer oppakken. Yoga komt voor mij het meest in de buurt van dansen. Dat is een ervaring waarnaar ik altijd ben blijven zoeken."

Uitkomst van de spiritest: u bent zeer spiritueel

"De test zegt dat ik de 'ultieme zwever' ben. Het woord zwever klinkt negatief. Daar ben ik het niet mee eens. Maar spiritueel ben ik inderdaad."

Hoe spiritueel bent u? Doe de test op www.trouw.nl/spiritest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden