Johnston zegt gezond te zijn

Waarnemers menen dat de videobeelden van de ontvoerde BBC-journalist Alan Johnston – gisteren te zien op een islamitische site – een teken kunnen zijn dat de vrijlating van Johnston op handen is.

De ouders van Alan Johnston hebben opgelucht gereageerd op het eerste teken van leven van de ontvoerde Britse journalist. Videobeelden van Johnston verschenen gisteren op een site van een militante islamitische groepering, Al-Ekhlaas.

Johnston werd 82 dagen geleden in Gaza ontvoerd. Hij werkte voor de BBC en was de nog enig overgebleven westerse journalist die vast gestationeerd was in Gaza. Onduidelijk is wanneer de video is opgenomen. De tape begon met koranverzen en vervolgens verklaarde Johnston, gekleed in een rood shirt tegen een donkergrijze achtergrond, dat zijn ontvoerders hem goed behandelen en verzorgen. Op het scherm stond het logo van Het leger van de Islam, de groepering die Johnston gegijzeld houdt. „Er is geen geweld tegen me gebruikt en ik verkeer in goede gezondheid”, begon hij zijn relaas van ongeveer drie minuten. Vervolgens sprak hij van het ’enorme lijden’ van het Palestijnse volk en riep hij op tot een opheffen van de sancties. Hij stelde de door het Westen gesteunde Israëlische bezetting verantwoordelijk voor de wanhoop en erbarmelijke situatie in Gaza. „Elke dag worden er Palestijnen gearresteerd en gevangen gezet zonder reden. Dagelijks worden er mensen omgebracht.” Ook beschuldigde hij de Britse regering ervan islamitische landen als Irak en Afghanistan tegen de wil van de bevolking daar te bezetten.

De 44-jarige BBC-journalist wilde na deze boodschap nog iets zeggen over de voorwaarden voor zijn vrijlating, maar werd daarin onderbroken. Ook toen hij zich tot zijn familie richtte, werd hij afgebroken. Vervolgens vertelden ondertitels dat de „BBC weigerde deze boodschap aan zijn familie over te brengen”.

Waarnemers menen dat de video een teken kan zijn dat de vrijlating van Johnston op handen is. Ook voor de vrijlating van twee journalisten van het Amerikaanse ’Fox News’, in de zomer van 2006, werd enkele dagen eerder een video met beelden getoond. De ontvoering van Johnston duurt ongekend lang, en tijdenlang werd er helemaal niets over hem vernomen. Alleen zijn identiteitskaart werd drie weken geleden vertoond op een website.

De Palestijnse minister van informatie Moestafa Bragoeti riep gisteren de ontvoerders op om Johnston, „die de Palestijnse zaak een goed hart toedraagt”, onmiddellijk vrij te laten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden