Johnson roept May op haar brexit-plannen te laten varen

In Londen is de Brexfit-sportschool geopend, waar leden zich kunnen uitleven op de hoofdrolspelers in het brexit-debat. Hier haalt iemand uit naar Boris Johnson.  Beeld Reuters
In Londen is de Brexfit-sportschool geopend, waar leden zich kunnen uitleven op de hoofdrolspelers in het brexit-debat. Hier haalt iemand uit naar Boris Johnson.Beeld Reuters

Aan de vooravond van het jaarlijkse partijcongres van de Britse Conservatieven heeft Boris Johnson de aanval geopend op premier Theresa May. De oud-minister en voorman van de harde brexit-lijn binnen de partij, riep May op haar brexit-plannen te laten varen.

In een lang stuk in zijn spreekbuis The Daily Telegraph schreef Johnson vrijdag dat May's voorstellen om de Europese Unie te verlaten (gepland voor 29 maart 2019) ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk 'half binnen en half buiten' de unie terechtkomt.

Een 'veredelde vorm van slavernij' zal het gevolg zijn, aldus Johnson. Met het artikel neemt Johnson een voorschot op zijn optreden dinsdag in Birmingham, waar hij een grote zaal zal toespreken. In die stad wordt vanaf zondag ook het congres van de Britse Conservatieven gehouden, dat een sterk verdeelde partij zal laten zien. Johnson, die in juli aftrad als minister van buitenlandse zaken vanwege May's brexit-voorstellen, heeft op dat congres geen spreektijd.

'Dynamisch en succesvol'

De druk op May is gigantisch. Haar voorstellen voor de scheiding met de EU werden vorige week tijdens een top in Salzburg afgewezen door haar Europese gesprekspartners. En dat terwijl er 18 oktober eigenlijk een definitief akkoord moet liggen. Los daarvan heeft oppositiepartij Labour, voorstander van een zachte brexit, al aangekondigd dat ze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tegen een eventuele deal met Brussel zal stemmen. En dan zijn er nog de hardliners binnen May's partij, die dreigen een deal af te schieten die in hun ogen te soft is.

Johnson zet in zijn artikel een alternatief plan uiteen. Hij wil een soort 'Super-Canada'-handelsovereenkomst met de EU sluiten, zonder heffingen of quota, waarbij beide handelsblokken elkaars standaarden overnemen, maar die het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid geeft aparte deals met derde landen te sluiten. Dat zal het land 'dynamisch en succesvol' maken, aldus Johnson.

Volgens May en Brussel zal een dergelijke overeenkomst er echter toe leiden dat er op het Ierse eiland grenscontroles moeten komen tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) - iets wat beide partijen hebben uitgesloten. Als er dergelijke grenscontroles dreigen te ontstaan, wil Brussel dat Noord-Ierland binnen de douane-unie van de EU blijft en dat de eventuele controles plaatsvinden tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dit is voor de Britten - ook voor May - onacceptabel. Johnson noemt dat scenario in zijn artikel een poging tot 'economische annexatie' van een deel van het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook:

Brexit-deal wordt race tegen de klok

In Salzburg kreeg de Britse Theresa May een teleurstelling te verwerken: haar Europese collega's wezen haar voorstellen af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden