Johnny is de Franse fiscus beu en gaat in Zwitserland wonen

Alain Delon, Amélie Mauresmo, Patricia Kaas, Yannick Noah, Jeanne Moreau, Alain Prost en Charles Aznavour gingen hem voor. En nu verhuist ook Frankrijks populairste zanger, de 63-jarige Johnny Hallyday, naar Zwitserland. „Ik heb er, zoals zoveel mensen, genoeg van wat je hier aan belasting betaalt”, verklaarde Johnny gisteren, na de presentatie van een eigen kledinglijn in Parijs.

Naast een landgoed bij Parijs en een villa op de Antillen kan Jean-Philippe Smet, zoals het Franse antwoord op Elvis Presley eigenlijk heet, straks bijkomen in een weelderig ingericht chalet in het ski-oord Gstaad. Daar moet hij dan wel zes maanden en één dag per jaar blijven om in Zwitserland belastingplichtig te worden.

Johnny’s vertrek heeft verschillende kopstukken van de regerende UMP-partij, waarvan hij altijd een aanhanger is geweest, in verlegenheid gebracht. President Jacques Chirac prees ’de immense kwaliteiten van de artiest en de mens Hallyday’ maar zei dat hij het gedrag van de burger Johnny ’een beetje betreurt’.

Ook presidentskandidaat Nicolas Sarkozy, die de rock-veteraan onlangs op een partijcongres het podium optrok om te knuffelen, nam voorzichtig afstand van zijn lijstduwer: „Ik zou graag zien dat men beseft dat je ook in Frankrijk kunt leven als je succes hebt.”

De onder andere door Johnny veel bekritiseerde ’solidariteitsbelasting’ op vermogens, de ISF, blijft wat Sarkozy betreft ongemoeid. De ISF kent een grens van 750.000 euro en door de almaar stijgende prijzen van het het onroerend goed sprong het aantal ISF’ers tussen 2000 en 2005 van 250.000 naar 400.000.

Volgens officieuze cijfers jaagt de ISF elk jaar 350 gefortuneerde Fransen het land uit, maar eigenlijk wil niemand weten hoe dat precies zit. Een groep conservatieve parlementariërs dringt vergeefs aan op de komst van een commissie die de schade van deze kapitaalvlucht moet uitrekenen.

Sarkozy vreest de electorale gevolgen van een ingreep in de ISF, die de meeste Fransen willen handhaven. ’We gaan links geen argumenten in de campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar cadeau doen’, aldus iemand uit zijn entourage in de krant Le Figaro.

Links maakt zich ondertussen vrolijk over het morele tekort van de beroemdheden waarmee Sarkozy zich heeft omringd. Want voor de affaire Johnny was er een relletje rond de rapper Doc Gynéco, die werd veroordeeld wegens belastingontduiking. En de tv-presentator Pascal Sevran moest zijn excuses maken voor uitlatingen over ’het onophoudelijke gecopuleer’ van Afrikaanse mannen die op die manier hongersnoden veroorzaken.

„Als Sarkozy met deze vrienden de boer op gaat”, zo zei de voorzitter van socialisten François Hollande, „dan geven we hem niet veel kans.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden