John Major in lastig parket

LONDEN (AP, Reuter) - Opnieuw heeft een conservatief Brits parlementslid aangekondigd dat hij vanavond bij de stemming over de kwestie van de wapenverkopen aan Irak tegen de regering van premier John Major zal stemmen. Daarmee zijn Majors kansen om de stemming in het Britse Lagerhuis te overleven, kleiner geworden.

Premier John Major is nu zeer afhankelijk van de protestantse parlementariers uit Noord-Ierland. Mocht Major de stemming verliezen, dan zal hij het Lagerhuis moeten vragen het vertrouwen in hem uit te spreken. Dat zou het waarschijnlijk doen, omdat de Conservatieven niet willen dat de regering valt, gezien de achterstand die de Tories nu hebben in de opiniepeilingen. De kwestie-Irak destabiliseert de toch al wankele basis van Majors regering.

Parlementarier Quentin Davies zei gisteren dat hij met de oppositie mee zal stemmen over het rapport-Scott, waarin staat hoe ministers het parlement hebben misleid over de wapenverkopen aan Irak in de jaren tachtig. Drie andere Conservatieven hadden eerder al gezegd dat ze overwegen om tegen te stemmen of zich op z'n minst van stemming te onthouden.

De oppositiepartijen hebben kritiek op Majors afhankelijkheid van de protestantse parlementariers uit Noord-Ierland. Ze vinden die afhankelijkheid ongezond de ernstige crisis in Noord-Ierland na het verbreken van de wapenstilstand door het Ierse Republikeinse leger (Ira) op 9 februari.

Major heeft vandaag de stemonthoudingen nodig van enkele Noordierse parlementariers. De negen leden van de Ulster Unionists, de grootste protestantse partij, weigeren echter hun stemgedrag bekend te maken tot enkele uren voor de zitting. De drie parlementariers van de meer extreme Democratic Union Party (DUP) hebben aangekondigd dat ze zich van stemming zullen onthouden.

In het onderzoek van rechter Sir Richard Scott staat dat de verantwoordelijke ministers in de jaren tachtig in het geheim de beperkingen op de wapenverkoop aan Irak versoepelden en samenzweerden om het parlement hierover te misleiden. Maar volgens Scott hadden de ministers wel in goed vertrouwen gehandeld.

Sinds de publicatie van het rapport op 15 februari is de machtsbasis van Major verder verbrokkeld. Een meerderheid van de kiezers meent dat de ministers hebben gelogen en dat Major de verantwoordelijke topambtenaren moet ontslaan. Major probeerde gisteren nog een beetje de zaak te redden en schreef in het blad News of the World, dat het regeringsstandpunt over het Scott-rapport duidelijk heeft gemaakt dat er voor zijn regering ernstige lessen uit deze zaak getrokken kunnen worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden