John de Mol financier van Verdonk

DEN HAAG (ANP) - Mediatycoon John de Mol (35.000 euro), makelaar Harry Mens (25.000 euro), zakenvrouw Sylvia Tóth (10.000 euro), vastgoedhandelaar Chris Thunnessen en ondernemer Willem Zegwaard (beiden 100.000 euro) behoren tot de donateurs van Trots op Nederland van Rita Verdonk.

Dat blijkt uit de boekhouding van de Stichting Vrienden van Rita Verdonk, waarvan het tv-programma Netwerk delen in handen heeft. Het programma presenteerde die dinsdagavond in zijn uitzending.

Naast bovengenoemden doneerde ook een op Cyprus gevestigd bedrijf met de naam Pershore Holding een ton. Verder komen er in de gegevens waarover Netwerk beschikt enkele honderden kleinere donateurs voor. In totaal verwierf Verdonk tot het begin van de zomer zo'n zeven ton aan giften.

Excuses

Verdonk noemde het in Netwerk ,,heel erg'' dat de gegevens van haar geldschieters nu op straat liggen. Ze bood hen haar excuses aan voor de gang van zaken. Verdonk ziet het lekken van de informatie als onderdeel van pogingen om Trots op Nederland zwart te maken.

Het Kamerlid zei tevreden te zijn over het bedrag dat ze tot dusver heeft binnengehaald. ,,Hiermee kan ik de beweging vorm geven.''. Volgens haar komen er nog voortdurend nieuwe financiers bij.

Verdonk bevestigde in de uitzending ook dat zij in haar jonge jaren lid is geweest van de vrouwenafdeling van de PSP, een voorloper van GroenLinks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden