John Amaichi (37) psycholoog stemt voor: onbeslist

Wat is het belangrijkste voor u in deze verkiezingen?

„Ik vind het jammer dat noch Clinton noch Obama veel over het milieu of klimaatbeleid praat. Ik heb alle debatten gevolgd, maar weet nog niet precies waar ze op die punten staan. De economie vind ik ook belangrijk. Clinton én Obama hebben plannen om de economie op de korte termijn te stimuleren. Maar ze zeggen weinig over de lange termijn. Ook leggen ze niet uit hoe ze het begrotingstekort willen wegwerken.”

Obama zegt dat 'verandering' het belangrijkst is. Clinton hamert op 'ervaring'. Wat weegt het zwaarst?

„Ik vind het echt een absurde vraag. Er is geen tegenstelling. Je moet het politieke stelsel goed kennen om het te veranderen. Elke president krijgt te maken met een Congres, waar geen van de twee partijen zijn wil op kan leggen. Je moet weten hoe je daar dingen gedaan krijgt. Maar ervaring zegt niets alles. Vicepresident Cheney kende Washington als zijn broekzak en drukte er vreselijke dingen doorheen.”

Is het belangrijk voor u om de eerste vrouw of eerste African American naar het Witte Huis te sturen?

„Het is triest gesteld met een land, waarin mensen zichzelf op de borst slaan omdat ze op het punt staan de eerste vrouw of eerste zwarte te kiezen. Ik vind dat soort zaken onbelangrijk.”

Welke afweging maakt u tussen Hillary Clinton en Barack Obama?

„Ze houden zich alle twee op de vlakte. Geen van de twee lanceert opmerkelijke plannen. Daarom weet ik absoluut niet op wie ik moet stemmen. Waarschijnlijk hak ik pas boven de kiescomputer de knoop door.”

Wie is uw favoriete president?

„Ik kom uit Nigeriaans-Brits gezin en groeide in Londen op. Ik weet daarom weinig van de Amerikaanse geschiedenis. Ik ken vanuit mijn jeugd alleen Bill Clinton en bewonderde hem zeer. Hij stond open voor mensen en voor nieuwe ideeën. Hij is heel intelligent.”

Met welke kleuren associeert u beide kandidaten?

„Als ik ze voor mijn geest haal, zijn ze alle twee grijs en onscherp.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden