Johannes Paulus II wordt heilig. Wat heeft hij precies gedaan?

Beeld getty

Het was al onvermijdelijk, maar nu geeft ook Franciscus zijn goedkeuring: ex-paus Johannes Paulus II (1920-2005) wordt heiligverklaard. Hij kreeg een spoedbehandeling.

Zijn opvolger Benedictus XVI bevestigde in 2010 dat de genezing van een Franse non moest worden toegeschreven aan Johannes Paulus. De vrouw zou zijn genezen van de ziekte van Parkinson nadat zusters uit haar orde tot hem hadden gebeden.

Dat uitgerekend die aandoening een belangrijke rol speelt bij zijn heiligverklaring is opmerkelijk. Karol Wojtyla, zoals de Pool eigenlijk heette, leed aan dezelfde ziekte. De beelden van zijn trillende handen staan nog op menig netvlies gebrand. Eén wonder is echter niet genoeg. Dat levert na goedkeuring alleen een zaligverklaring op, de erkenning dat iemand bijzonder belangrijk was binnen zijn regio of katholieke orde. Heiligverklaring is de overtreffende trap: heiligen hebben een internationale allure en kunnen worden vereerd.

Het tweede wonder dat het Vaticaan toeschrijft aan Johannes Paulus vond plaats in Costa Rica. Daar zou een vrouw zijn hersteld van ernstig hersenletsel nadat tot hem was gebeden. Een commissie van theologen keurde het wonder vorige maand al goed. Vrijdagmiddag werd bekend dat ook de huidige paus Franciscus groen licht geeft.

JPII is er snel bij, maar de druk was ook hoog
Wanneer de heiligverklaringen plaatsvinden is nog niet duidelijk. In de wandelgangen wordt gesproken over oktober, al is dat misschien wat vroeg. Voor veel rooms-katholieken kan Johannes Paulus' heiligenstatus trouwens niet snel genoeg komen.

In zijn thuisland is hij nog steeds ongekend populair. Na zijn overlijden scandeerden duizenden aanwezigen op het Sint-Pietersplein al leuzen waarin ze om directe heiligverklaring vroegen (de Vaticaanse procedures staan dat niet toe). De Pool vestigt desondanks een record: geen van zijn pauselijke voorgangers kreeg de status zo snel na zijn dood. Franciscus koos er wel voor om de tweede ronde van het proces over te slaan.

'Twee pausen tegelijk, dat is slimme kerkpolitiek'
Vrijdag keurde hij ook de heiligverklaring van Johannes XXIII goed. Die leidde de kerk van 1958 tot 1963 en organiseerde het Tweede Vaticaanse Concilie, de reeks ingrijpende kerkhervormingen.

'De keuze om hen tegelijk te laten heiligverklaren is ingegeven door kerkpolitiek', vertelt Vaticaankenner Stijn Fens. 'Johannes Paulus II was conservatief en Johannes XXIII belichaamt de progressieve flank van de kerk. Op deze manier laat Franciscus zien dat hij voortbouwt op beide pausen én dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen de twee.'

Beeld REUTERS
 
Johannes Paulus II was conservatief en Johannes XXIII belichaamt de progressieve flank van de kerk. Op deze manier laat Franciscus zien dat hij voortbouwt op beide pausen
Vaticaankenner Stijn Fens
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden