Johannes-Passion

Limburg. Beneden de grote rivieren leeft de Nederlandse passie-traditie niet zo als benoorden ervan. Toch zijn er ook in Brabant en Limburg steeds meer uitvoeringen bij te wonen. Het Limburgs Symphonie Orkest voert de 'Johannes-Passion' uit onder leiding van chef-dirigent Ed Spanjaard. De koorpartij wordt vervuld door Camera Musica Mosana (instudering Ludo Claesen). Solisten zijn Bernard Loonen, Charles van Tassel, Ellen van Lier, Roswitha Müller, Henk Vonk en Math Dirks. Op woensdag 11 in De Maaspoort Venlo, donderdag 12 in Theater aan het Vrijthof Maastricht en vrijdag 13 in Parkstad Limburg Theater Heerlen. Op Goede Vrijdag is er tevens een uitvoering om 15.00 uur in de St. Janskerk Maastricht, dan onder leiding van Ludo Claesen.

Amersfoort. Koor en orkest van het Nederlands Bach-Ensemble voeren op woensdag 11 in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort de 'Johannes' uit onder leiding van Krijn Koetsveld. Solisten daar Andreas Gisler, Luuk Tuinder, Maja Roodveldt, Peter de Groot, Richard Prada en Martijn Sanders. Herhaling op zaterdag 14 in de Grote Kerk van Loenen aan de Vecht.

Bunschoten. In Bunschoten is het de Christelijke Koor- en Oratoriumvereniging Hosanna die de Johannes uitvoert. Medewerking door Robbert Overpelt, Pieter Hendriks, Hanneke Kaasschieter, Patrick van Goethem, Robert Get chell en Hans de Vries. Het orkest Florilegium Musicum staat onder leiding van Erick Kotterink. Op donderdag 5 in de Maranathakerk van Bunschoten.

Zwolle. Nog een 'Johannes' op dinsdag 10 in de Dominicanenkerk in Zwolle. De Christelijke Zang- en Oratoriumvereniging De Nieuwe Ster en het Ensemble Conservatoire staan onder leiding van Wolfried Kaper. Bart de Kegel, Robbert Muuse, Hanneke Kaasschieter, Heike Rowold, René Slot en Romain Bischoff zijn de solisten.

Utrecht. Zaterdagmiddag 7 om 15.30 doen koor en barokorkest van de Domcantorij onder leiding van Remco de Graas in Utrecht de 'Johannes' in de Domkerk. Harry Geraerts, Bas Kuijlenburg, Christine Jansen, Piers Maxim, Hans van Dijk en Jan Hoffmann zijn de solisten.

Den Ham. Het Sallands Bachkoor voert de 'Johannes-Passion' samen met het Nationaal Philharmonisch Orkest uit in de Nederlands Hervormde Kerk van Den Ham.

Matthüus-Passion

Eindhoven. Jan Willem de Vriend leidt voor de tweede keer het Brabants Orkest in de 'Mat thüus-Passion'. Medewerking verlenen het Philips' Philharmonisch Koor, Tom Allen, Tom Sol, Hieke Meppelink, Crista Pfeiler, Marcel Reijans en Maarten Koningsberger. Op zaterdag 7 (19.00 uur) en zondag 8 (14.15 uur) in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Haarlem/Rotterdam. Het Rotterdamse Philharmonisch Koor Toonkunst brengt twee uitvoeringen van de 'Matthüus'. Op zondag 8 (14.00 uur) met Philharmonia Amsterdam in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem (14.00 uur) en op Goede Vrijdag in de Rotterdamse Doelen met het Nederlands Promenade Orkest. Daan Admiraal heeft de leiding. In de twee solistenteams o.a. Henk van Heijnsbergen, Claudia Patacca, Margriet van Reisen en Werner van Mechelen.

Rotterdam. De Laurenscantorij verzorgt een 'Matthüus'-uitvoering op zondag 8 in de Rotterdamse Laurenskerk (aanvang 10.30 uur). Barend Schuurman heeft de algehele leiding, solisten zijn Bernard Loonen, Matthijs Mesdag, Nienke Oostenrijk, Wilke te Brummelstroete, Henk Gunneman en Charles van Tassel.

Den Haag. In de Haagse Anton Philipszaal voert het Haags Toonkunstkoor op zondag 8 (aanvang 19.00 uur) de 'Matthüus' uit met het Randstedelijk Begeleidingsorkest onder leiding van Oane Wierdsma. Solisten hier: Ludwig van Gijsegem, Frans Huyts, Ellen Schuring, Sylvia Schlüter, Robert Getchell en Piet Hendriks.

Delft. Zangverenigingen St. Michaël en Vivace uit Schipluiden verzorgen met orkest Haagsche Serenata onder leiding van Koos van Beurden een 'Matthüus'-uitvoering in de Oude Kerk van Delft op woendag 11 (aanvang 19.30 uur). Solisten: Marten Smeding, Donald Bentvelsen, Heleen Koele, Leonie Korff, Bart de Kegel en Palle Fuhr Jorgensen.

Utrecht. Het Utrechts Studenten Koor en Orkest spelen de 'Mat thüus' op vrijdag 6 en zaterdag 7 in de Utrechtse Jacobikerk. Harold Leuselink leidt het geheel. Na de Nederlandse uitvoeringen toert het gezelschap nog door Letland alwaar onder andere in de Dom van Riga een uitvoering wordt gegeven.

Alkmaar. De Alkmaarse Oratorium Vereniging brengt Bachs passie op vrijdag 7 (aanvang 19.00 uur) in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar. De Alkmaarse tenor Robbert Overpelt zingt de evangelistenpartij en de overige solisten zijn Henk van Heijnsbergen, Clara de Vries, Fiekojan Hoolboom, Bart de Kegel en Hans de Vries. De leiding is in handen van Johan Akerboom.

Pop

SFEQ. In de Week van de Fantastische Film wordt in Paradiso Amsterdam '2001: A Space Odyssey' van Stanley Kubrick vertoond. SFEQ 3000 heeft voor de twee uur durende film een nieuwe soundtrack gemaakt en voert deze live uit. 6/4 in Paradiso Amsterdam. Aanvang 22.00 uur.

Ilse DeLange werd onlangs door het publiek verkozen tot beste Nederlandse artiest. Ze toert nog altijd door het land met haar album 'Livin' on Love'. 10/4 Paradiso Amsterdam.

Anouk is bezig met een akoestische tournee door Nederland. 9/4 Music Hall Amsterdam, 13/4 Anton Philipszaal, Den Haag.

Erwin Nyhoff, bekend van de Zwolse Prodigal Sons, speelt solo in het land. 10/4 Paradiso Amsterdam, naprogramma Ilse DeLange, 12/4 Hoorn Manifesto.

Placebo speelt 11/4 in de Music Hall, Amsterdam.

Beef. 5/4 Melkweg Amsterdam, 8/5 Palmpop de Weere.

Brainpower. 7/4 Tavenu in Waalwijk.

Calexico. 5/4 013 in Tilburg.

Daau. 6/5 Doornroosje in Nijmegen.

Green Lizard. 7/4 Babypop in Woerden.

Handsome 3some. Flashback naar Björk. 9/4 Stairway to heaven, Utrecht.

Laberinto. 6/4 Goudvishal Arnhem.

Hooverphonic. 8/4 013 Tilburg.

Phoenix, samen met Zoot Woman, Laidback Luke, Rob. 5/4 Paradiso Amsterdam.

Red Snapper. 5/4 Tivoli Utrecht, 7/4 Burgerweeshuis Deventer, 8/4 Melkweg Amsterdam.

Skik. 7/4 Notre Dame in Maassluis.

Dans

Het voorjaar ontwaakt. In het Haagse Korzo-theater betekent dat nieuwe danskriebels van choreografen en dansers die in het recente verleden door Korzo scouts zijn ontdekt. Na vier edities is Voorjaarsontwaken een begrip geworden, spannend en ontspannend tegelijk. Pas op het allerlaatste moment wordt duidelijk wie doorbreekt of uit zijn winterslaap opstaat. Gaia Gonelli, Karen Levi, Claudia Kratzheller, Ann van der Broek en de twee NDT-dansers Nancy Euverink en Jerome Meyer nemen 5 en 6 april voor hun rekening. De laatste dag, 7 april, worden de NDT-dansers vervangen door Roni Haver en Guy Weizman, ex-dansers van Galili Dance. Den Haag, Korzo theater 5 t/m 7 april, aanvang 19.30 uur.

Met vier studenten van de Mime-opleiding Amsterdamse Theaterschool liet Marcelo Evelin zich door een roman van Nobelprijswinnaar José Saramago inspireren. Mensen leven in totale afzondering en toch heeft een onverklaarbare epidemie hen getroffen. In 'Whiteness' heeft een witte blindheid zich van hen meester gemaakt. Allen moeten zich herbezinnen op hun gehoor, reuk, smaak en tastzin. Amsterdam, het Veemtheater 5 t/m 8 april en 12 t/m 14 april.

Introdans wil de lentewarmte opwekken met een huldeblijk aan de hartstocht: 'Viva la pasion!' De Finse choreograaf Jorma Uotinen maakte een eigentijdse, niet van seksisme vrij te pleiten versie van Carmen en Don Jose waarin en de Spanjaard Nacho Duato met twee van zijn balletten vertegenwoordigd is; het warmbloedige duet Cor perdut en Na Floresta, zijn ode aan de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Gouda 5 april, Arnhem 7 april, Den Haag 11 april, Veenendaal 12 april.

In 'Tell me' trekt de ex-NDT-danser Dylan Newcomb zich niets aan van de grenslijn tussen muziek en dans. Met vier musici en vijf dansers van Dansgroep Krisztina de Châtel gaat deze Amerikaanse choreograaf-componist op zoek naar voldoening, op basis van een zelf geschreven gedicht. Amsterdam Bellevue Theater 10 t/m 14 april, première 12 april. Enschede 18 april, Culemborg 20 april, Helmond 26 april, Roermond 27 april en Eindhoven 28 april.

De Amerikaans-Amsterdamse componist David Dramm en zijn muzikanten vervullen een scharnierfunctie in Levelline-Ornithopter. In dit dubbelprogramma van het Scapino Ballet Rotterdam zoekt choreografe Bianca van Dillen naar compositieprincipes volgens de architectuur van Frank Lloyd Wright, terwijl haar jongere collega Ederson Rodrigues Xavier ons de ontbindende krachten van de digitale werkelijkheid wil laten ervaren. Maastricht 6 april, Oss 10 april, Utrecht 11 april, Groningen 17 april.

Kleinkunst

Kees Torn Taalvirtuoos en beroepschaoot Kees Torn laat zijn publiek in 'Mooie Boel' prettig onthaasten. Hij doet dat onder andere door een elpee te laten horen op een oude grammafoon, zijn gebruikelijke spitse verzen voor te dragen, deze keer over zijn favoriete Ierse, Schotse, Britse, Amerikaanse en Canadese whisk(e)y, en zijn pareltjes van liedjes. Met zijn hele eigen logica weet Torn je al snel voor zich te winnen. 5 april in Barendrecht (Theater Het Kruispunt), 6 april in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 10 april in Domburg (Theater de Parel), 11 april in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Amsterdams Kleinkunst Festival Het concours om de Wim Sonneveldprijs is weer in volle gang. Zes halve finalisten strijden deze week om een plek in de finale, die maandag plaatsvindt. Vaak betekent het winnen van een cabaretfestival een opstapje naar het professionele circuit. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Thomas Acda, de Vliegende Panters en Rooyackers, Kamps en Kamps. T/m 7 april halve finales in Theater Bellevue (Amsterdam), 9 april finale in het Nieuwe de la Mar Theater (Amsterdam)

Jeugd

In 'De Geestgronden' van Kalebas gaat de jongen Rick op zoek naar de wereld uit zijn jeugd. Maar op zijn weg naar het verleden raakt hij verzeild in vreemde gevechten en moet hij zich ontpoppen tot een echte krijger. 7/4 in het Papenstraattheater, Zwolle, 8/4 in Rasa, Utrecht, 11/4 in de Meervaart, Amsterdam.

Het multiculturele 'Al Farabi Kinderfestival', dat dit seizoen tien jaar bestaat, brengt op 8/4 bruiloftsrituelen in verschillende culturen. Jong publiek kan meedoen met Chokra-dans, luisteren naar Hodjaverhalen en zich verkleden als Marokkaanse bruid. Buurtcentrum De Havelaar, Amsterdam. In het nabijgelegen Buurtcentrum Transvaal zijn op 8/4 vertelvoorstellingen te zien over de spin Anansi.

In 'De wraak van Tarzan' zit de vrouw van Tarzan in een dal en zijn dochter in de puberteit. Ze zingt en drumt en bezorgt haar vader visioenen van een leven als popster. Hij richt een band op en probeert zo zijn jongensidealen via zijn dochter tot leven te brengen. De komische jongerenvoorstelling van Speeltheater Gent op 5 en 6/4 in De Krakeling, Amsterdam.

Toneelschrijfster Suzanne van Lohuizen werkte gedurende lange tijd met een zestal zeer jonge schrijvers. Het resultaat, zes korte theaterdebuten met een heel verschillend handschrift, is te beluisteren op 10/4 in Theater Kikker, Utrecht en 23/4 in De Berenkuil, Utrecht.

In het Natuurmuseum, Groningen, kunnen bezoekers zelf archeologische schatten opgraven en determineren. In gestileerde vorm is een opgraving nagebouwd, waar potten, kruiken, beenderen en munten verborgen zijn. De tentoonstelling 'Opgegraven verhalen' laat zien hoe bij opgravingen stukje bij beetje de fragmenten van een verdwenen cultuur aan de oppervlakte komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden