Johan van de Gronden

Directeur Wereldnatuurfonds (1963)

In vorige jaren steeg Van de Gronden in deze competitie omdat hij in kader van het Climate Savers Programme nadrukkelijk de samenwerking met het bedrijfsleven zocht.

Afgelopen periode zette hij die lijn voort en stijgt van 49 naar 15.

Van de Gronden sloot een overeenkomst met KPN dat toezegde alleen nog groene stroom te gebruiken.

Daarnaast mengde Van de Gronden zich in de discussie over de toekomst van de natuur in Nederland.

Onder druk van bezuinigingen zouden natuurbeschermers zich moeten richten op drie meganatuurreservaten, te weten een deltapark, een duinlandschap en een bospark dwars door Nederland tot in Duitsland.

Voor dat laatste sloot hij een deal met de provincie Flevoland. Hoewel staatssecretaris Bleker eerder een streep zette door de verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, wordt deze zone met hulp van WNF toch aangelegd.

Van de Gronden reisde dit jaar met prins Willem-Alexander, wetenschapper Robbert Dijkgraaf en Royal Haskoning-topman Erik Oostwegel af naar Groenland.

De mannen kampeerden in een tent bij een gletsjer en discussieerden samen met de inwoners van het eiland over de toekomst. Het eiland bezit enorme gas- en oliereserves. Moeten die wel of niet aangeboord worden was de terugkerende vraag.

Van de Gronden is sinds 2006 directeur van het WNF, daarvoor werkte hij bij de Verenigde Naties, ontwikkelingsorganisatie SNV en het ministerie van buitenlandse zaken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden