Recensie

Johan Goossens creëert openheid en saamhorigheid met een show over zijn seksleven

Johan Goossens. Beeld Anne van Zantwijk
Johan Goossens.Beeld Anne van Zantwijk

Cabaret
Johan Goossens - Vlam
★★★☆☆

Of we geen foto's willen maken, vraagt Johan Goossens in het begin 'Vlam', als hij zo goed als naakt op het toneel is verschenen. In zijn onflatteuze grote witte onderbroek en leren tuigje om zijn bovenlijf is dat meteen een humoristische binnenkomer.

Maar in die opmerking ligt tegelijkertijd verscholen hoe de rest van de avond zal worden: ja, het gaat over seks, maar er is ook altijd de schaamte. Zo is hij zelf ook opgevoed: over seks praat je niet. Terwijl het een groot thema in het leven is, vindt hij, vergelijkbaar met familie of vriendschappen. Maar seks is een eenzaam onderwerp, want je moet veel in je eentje uitzoeken.

'Vlam' is het vijfde programma van de cabaretier die bekendheid verwierf met zijn shows over het lesgeven op een ROC en zijn columns daarover in Het Parool. Vorig jaar besloot hij te stoppen met lesgeven en zich volledig te richten op zijn cabaret en het schrijven. En na twee shows over zijn 'dagleven' vond Goossens het tijd om het nu eens te hebben over zijn 'nachtleven'.

Een grensverleggend onderwerp in een conventionele vorm. 'Vlam' is een mooie mengeling van intieme verhalen, fijngevoelige liedjes en intelligente grappen. Goossens is zo'n cabaretier waarbij je net iets langer na moet denken voordat de lach onherroepelijk opwelt.

Saamhorigheid

Hij wisselt anekdotes over zijn seksleven, vaak vol zelfspot, af met scènes over zijn geboortedorp, zijn coming out en zijn gehandicapte jeugdvriend Piet. Ook zijn ouders, altijd aanwezig in zijn voorstellingen, komen langs, bijvoorbeeld in het verhaal over de ontroerende fietstrip die Goossens met zijn vader maakte. Goed, het gaat daarnaast over dingen die je misschien niet allemaal tot in de detail wil horen - rimmen bijvoorbeeld (beffen aan de achterkant) of de werking van een sling (een schommel voor volwassenen) maar dat dient allemaal een functie: het creëert openheid en saamhorigheid. Misschien zelfs wel bevrijding.

Toch is er ook wel wat aan te merken op 'Vlam'. Het programma is aan de lange kant en kent wat losse eindjes. Ook valt in de loop van de avond steeds meer op dat Goossens wel veel aanzetjes geeft, maar nergens echt de diepte in gaat. Zo laat hij terloops vallen dat hij wel graag een relatie zou willen, maar er niet goed in is: "Seks is makkelijker dan een relatie of liefde". Dat hij onzeker is over zijn lichaam. Dat hij als de dood is voor hiv. Allemaal interessante observaties die jammer genoeg niet worden uitgewerkt.

Lees al onze theaterrecensies op trouw.nl/theaterrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden