Grensoverschrijdend gedrag

Johan Derksen gaat excuses aanbieden voor ‘kaarsverhaal’, OM onderzoekt uitspraken

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de beweringen die Johan Derksen deed in het tv-programma Vandaag Inside. Donderdagavond gaat Derksen in dat programma zijn excuses aanbieden voor het ‘kaarsenverhaal’.

ANP

Dat heeft Talpa Network donderdagmiddag laten weten in een korte verklaring. Derksen vertelde in de uitzending van dinsdag dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw met een kaars gepenetreerd zou hebben. In de uitzending van woensdag nuanceerde hij dit en zei hij dat er geen penetratie had plaatsgevonden.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de uitlatingen aangekondigd. Talpa Network laat weten ‘ferm afstand’ te nemen van het verhaal van Derksen en de reactie van de andere mannen aan tafel, die hier heel hard om moesten lachen. “Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen”, laat Talpa Network nu weten. “Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest. Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken.”

Volgens Talpa hebben zowel Derksen als andere tafelheren René van der Gijp en Wilfred Genee toegegeven dat zij de zaak verkeerd hebben aangepakt. In de uitzending van woensdagavond was dit nog niet de mening van de mannen.

Onderzoek OM

De hoofdofficier van het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie heeft na deze uitlatingen besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. “Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen”, aldus het OM donderdag.

Het OM laat weten dat rekening gehouden moet worden met verjaring, mocht er iets uit het onderzoek komen. “Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken”, meldt het OM in een toelichting.

‘Jeugdzonde’

Derksen onthulde dinsdag in Vandaag Inside een ‘jeugdzonde’ waarbij hij in zijn tijd als voetballer na een met drank overgoten stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Daarop ontstond woensdag veel commotie, omdat het voorval niet alleen door veel mensen als schokkend werd ervaren, maar er in de betreffende uitzending ook smakelijk om werd gelachen.

Woensdagavond nuanceerde Derksen het verhaal enigszins, door in het SBS6-programma te stellen dat hij de vrouw in kwestie niet met de kaars had gepenetreerd, maar hem op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Ook verklaarde hij dat hij met de anekdote voornamelijk de tijdsgeest van de jaren 70 had willen neerzetten en zich er nu voor te schamen.

Lees ook:

Toont Johan Derksen aan dat er sinds #MeToo nog te weinig is veranderd?

Critici vragen zich af hoe het kan dat Johan Derksen zich nog altijd vrij voelt om op televisie over ongewenst gedrag te vertellen. Heeft #MeToo dan zo weinig veranderd?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden