Update

'Johan Cruijff niet van plan op te stappen'

Johan Cruijff. Beeld AP
Johan Cruijff.Beeld AP

Johan Cruijff is keihard in botsing gekomen met de vier andere leden van de raad van commissarissen van Ajax. Maar Cruijff is absoluut niet van plan op te stappen bij de club waar hij de aanzet gaf voor hervormingen.

'Ik ben hier nu eenmaal aan begonnen', stelde hij vandaag voor de camera van de NOS op jeugdcomplex De Toekomst. 'Het probleem is dat we verschillend denken. Zij zien Ajax als een beursgenoteerd bedrijf. Ik zie Ajax als een voetbalclub. Ajax is als beursgenoteerd bedrijf niet erg succesvol geweest. Als voetbalclub ging het wel subliem.'

De NOS meldde gisteravond dat de breuk tussen Johan Cruijff en de overige leden van de raad van commissarissen onomkeerbaar is. Daarmee werd nogmaals duidelijk dat de revolutie waarmee Cruijff Ajax wil hervormen steeds meer weg heeft van een vuile oorlog waarin verschillende machthebbers lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het bericht uit het programma Nieuwsuur, dat over correspondentie beschikt, werd bevestigd door een bron rond Cruijff, die meldt dat de andere commissarissen proberen een beeld te schetsen van die ene slechte (Cruijff) tegen de vier goeden. Cruijff overigens is niet van plan op te stappen. De impasse is dus compleet.

Cruijff zou zo veel aanvullende eisen aan de terugkeer van Van Basten hebben gekoppeld dat de voormalig bondscoach uiteindelijk wegens 'te veel mitsen en maren' heeft bedankt. Het kwartet houdt Cruijff verantwoordelijk voor een machtsvacuüm, dat in de Arena en op amateurcomplex De Toekomst leidt tot wanorde.

Volgens de NOS heeft Cruijff gepleit voor een adviesraad (Guus Hiddink, Tscheu la Ling, Maarten Fontein, Jaap de Groot) die Van Basten in zijn nieuwe functie van directeur kon bijstaan. Vertrouwelingen van het bekendste erelid willen dat niet bevestigen en ontkennen met de hand op het hart dat Telegraaf-journalist De Groot voor een dergelijke functie in aanmerking komt.

Een jaar nadat Cruijff het startschot verrichte voor zijn fluwelen revolutie is allang niet meer duidelijk wie de waarheid spreekt. Algemeen directeur Rik van den Boog en andere oude machthebbers zijn inmiddels gesneuveld. Maar Cruijff botst ook met de vier nieuwe commissarissen sinds zij de komst van La Ling als nieuwe directeur hebben tegengehouden. Dan kan het gebeuren dat een vertrouwelijke brief aan Cruijff op het bureau van de NOS belandt.

Nu ook Van Basten heeft bedankt, is het meningsverschil tussen Cruijff en de andere commissarissen zo opgelaaid dat er maandagavond maar weer eens een commissie is opgericht die beide partijen bij elkaar moet brengen. De vraag is of dat nog lukt, of dat Ajax binnenkort behalve een nieuwe directeur ook een nieuwe raad van commissarissen moet aanstellen.

Geen van beide partijen denkt voorlopig aan opstappen. Frank de Boer probeert zich in alle bestuurlijke onrust op zijn ploeg te concentreren. De trainer weet niet van de hoed en de rand, zegt hij. Hij steunt Cruijff wel. 'Ik wil me sterk maken voor Johan. Hij is een icoon van de club. We zijn met hem een weg ingeslagen. Ik vind dat we moeten doorgaan.'

null Beeld
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden