Joesoef K. (23) theologiestudent in Bethlehem

Ze heten Maria of Jozef, net als hun beroemde naamgenoten, en ergens op de wereld werken ze, hebben ze lief, zijn ze bezig met leven of overleven. Ze wonen in Bethlehem, New Delhi of New York en spreken Portugees, Engels of Arabisch. Welk nieuws maakte het afgelopen jaar grote indruk op hen? Wat betekent het kerstverhaal voor hen nog in deze tijd?

Joesoef woont in Bethlehem op de Westoever. Hij wil zijn foto niet in de krant en spreekt over zichzelf als een vluchteling in eigen land. Joesoef is lid van de pinkstergemeente en komt uit Gaza-stad. Hij verblijft illegaal in Bethlehem. Van het Israëlische leger kreeg hij twee jaar geleden een visum om Kerstmis in Bethlehem te vieren. Omdat hij zich in Gaza-stad onveilig voelde – de islamistische Hamas had de macht in 2007 overgenomen – had hij eerder al een visum aangevraagd voor een studieverblijf in de VS. Maar toen dat werd afgewezen, besloot hij in Bethlehem te blijven, ook al verliep zijn visum. „Alleen: hier voel ik me ook niet veilig.”

Joesoef vreest de controles door Israëlische militairen, die weliswaar niet langer in Bethlehem gestationeerd zijn, maar regelmatig op straat patrouilleren. De belangrijkste gebeurtenis van afgelopen jaar is voor Joesoef de maandlange aanval van Israël op Gaza, nu bijna een jaar geleden. „Ik was zo bezorgd over mijn familie. Gelukkig zijn ze er ongeschonden doorheen gekomen. Voor mij persoonlijk is mijn werk als hulpverlener voor autistische en andere emotioneel gehandicapte kinderen erg belangrijk geweest. Ik doe dat naast mijn studie theologie. De staf van het kindertehuis heeft mij opgeleid, en dit werk heeft mijn leven veranderd.”

„Natuurlijk zou ik willen dat er volgend jaar vrede en vrijheid om te bewegen komt voor Gaza en de Westoever. Dan kan ik mijn familie weer zien én blijven studeren. Ik hoop het heel erg, maar verwacht niet dat het gebeurt. De politiek zit op dit punt muurvast. Ik ken geen politicus die een doorbraak zou kunnen bewerkstelligen. Het kan alleen maar slechter gaan. Er gaan constant geruchten dat het dagelijks leven hier op de Westoever en in Gaza nog moeilijker wordt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden