Joel Voordewind: Toestand in Libische detentiekampen onmenselijk

CU-Kamerlid Joel Voordewind Beeld ANP
CU-Kamerlid Joel VoordewindBeeld ANP

Migranten worden in Libië nog steeds onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, constateerden Kamerleden deze week met eigen ogen in Libië. “Ze worden als dieren vastgehouden, zonder daglicht”, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Een delegatie Tweede Kamerleden bezocht deze week hetzelfde kamp dat minister Sigrid Kaag (buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking) eind maart bezocht, detentiekamp Tajoura bij Tripoli. In het door de regering gecontroleerde gebied zijn 27 kampen, waarin 8200 mensen zitten. Libische milities of regeringstroepen, het onderscheid is niet altijd helder, controleren deze kampen en verdienen soms ook aan de handel in mensen.

Kaag riep toen op deze detentiekampen te sluiten, vanwege de inhumane omstandigheden. Het kabinet en ook andere EU-lidstaten wilden zover niet gaan, omdat Libië ook een onmisbare partner is bij het tegengaan van bootmigranten. Wel eisten ze verbetering van de levensomstandigheden.

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch verwijten Europese landen boter op hun hoofd te hebben. Migranten worden geëvacueerd uit Libië, terug naar de landen van herkomst, maar Europa ondersteunt de Libische kustwacht ook bij het onderscheppen van migranten die de Middellandse Zee oversteken.

Helse woestijntocht

Ook Voordewind stelde in het voorjaar dat de EU harde eisen aan Libië moest stellen voor betere opvang. Daar is helaas nog niets van terechtgekomen, moest hij deze week vaststellen. “Deze mensen zitten soms al twee jaar opgesloten, in een grote hal zonder daglicht en tot nu toe zonder mogelijkheid om te luchten. Zeer schrijnend.” In Tajoura zitten 500 mensen opgesloten, van wie twee derde man. Maar er zitten ook vrouwen en kinderen bij. Ze komen uit landen als Eritrea, Somalië, Zuid-Soedan, Jemen, een enkeling uit Syrië. In Libië zijn naar schatting meer dan een half miljoen migranten.

“Ik sprak een Nigeriaan die eerst een helse woestijntocht had overleefd, toen in handen viel van slavenhandelaars en een jaar gedwongen heeft moeten werken voor een Libische boer. Nu werkt hij mee aan terugkeer naar Nigeria, waar hij vandaan komt.”

Volgens Voordewind zijn dit jaar al 20.000 migranten teruggevlogen als hun land van herkomst veilig is, zoals Ghana of Ivoorkust. Voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden ziet het er somber uit, want Libië heeft het VN-Vluchtelingenverdrag niet ondertekend. “Zij erkennen helemaal geen vluchtelingen, en beschouwen iedereen als migrant, uit vrees voor een aanzuigende werking.” De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR krijgt van de Libische autoriteiten geen toestemming om in een neutrale ruimte de vluchtelingen te selecteren en registreren. De EU moet druk uitoefenen zodat er snel die faciliteiten er snel komen, stelt Voordewind.

Lees ook:

Tunesië wil best met Europa praten over migranten, maar geen Turkije-deal

Het was een ontnuchterend bezoek. De Tweede Kamerleden die deze week in Libië en Tunesië waren, moesten de hoop op een ‘Turkije-deal’ met deze landen over migranten laten varen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden