Joehoe, daar is de zeldzame oehoe weer!

ONNO HAVERMANS

Superzeldzaam zijn ze nog steeds, zegt Gejo Wassink van de Oehoewerkgroep Nederland. Maar het goede nieuws is dat de reuzenuil steeds verder doordringt in Nederland. De tuindienst van Burgers' Zoo ontdekte deze week twee uilskuikens op een aangelegde rotspartij. Het ouderpaar houdt zich schuil, vermoedelijk in de savanne waar zebra's, gnoes, giraffes en waterbokken leven.

De dierentuin in Arnhem ziet het broedsucces van de wilde vogels als een 'leuk compliment' voor hoe de natuur is nagebootst. Dit is het meest westelijke oehoepaar in Nederland, juicht woordvoerder Bas Lukkenaar.

Wassink heeft de jongen geringd. Ze zijn al flink uit de kluiten gewassen. De grootste, een vrouwtje, meet een halve meter en weegt ruim 2 kilo, haar broertje is bijna een halve kilo lichter. Een week of acht oud zijn ze, schat hij. Over een week of wat zullen ze 'afvliegen', nu wandelen ze 's nachts nog over de richel waar ze zijn geboren. Jonge oehoes trekken weg van hun geboorteplek, tot 150 kilometer ver. Een volwassen oehoe is zo'n 70 centimeter groot, de spanwijdte van de vleugels kan 2 meter bedragen.

De bergbewoner vindt, komend uit Duitsland, in Zuid-Limburg het makkelijkst een hoogte om neer te strijken. Twintig jaar geleden zat er één paar, in een mergelgroeve bij Maastricht. Nu telt Nederland al twintig territoria, waarvan drie in Gelderland, twee in Noord-Brabant en een in Twente.

Uniek is het bezoek van een wild oehoepaar aan een dierentuin overigens niet. In de Beekse Bergen (Hilvarenbeek) zit al drie jaar een uilenstel, vertelt Wassink, dat er ook jongen heeft gekregen. Maar van die oehoes is er een uit gevangenschap ontsnapt, dus niet helemaal wild.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden