Joegoslavische leiders bij herdenking wereldoorlog

PARIJS (AP) - Ondanks de voortdurende oorlog in Bosnië heeft Frankrijk de staatshoofden van de vijf republieken die vroeger Joegoslavië vormden uitgenodigd voor de herdenking op 8 mei in Parijs van het einde van de Tweede Wereldoorlog 50 jaar geleden.

Het kantoor van president Mitterrand liet zaterdag weten dat er uitnodigingen zijn gestuurd naar de presidenten Franjo Tudjman van Kroatië, Milan Kucan van Slovenië, Alija Izetbegovic van Bosnië, Kiro Gligorov van Macedonië en Zoran Lilic van klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro). Mitterrands woordvoerder verklaarde dat de huidige strijd in Bosnië en de grote spanningen in Kroatië niet van invloed zijn op het uitnodigingsbeleid. Frankrijk heeft vertegenwoordigers uit elk land dat betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog uitgenodigd.

Groot-Brittannië heeft voor zijn eigen herdenking ook de leiders uitgenodigd uit Kroatië, Slovenië, Bosnië en Macedonië, maar niet uit klein-Joegoslavië. Rusland en Duitsland hebben nog geen enkele leider uit het voormalige Joegoslavië uitgenodigd voor hun herdenkingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden