Joegoslavië voelt zich nog altijd niet welkom

Vanwege de Balkancrisis werd Joegoslavië geweerd van de afgelopen twee toernooien om de Europese titel. Afgaande op het geweeklaag binnen de equipe leeft bij Nederlands tegenstander in de kwartfinale het gevoel dat zij nog altijd niet welkom is.

Vandaag buigt de strafcommissie van de Uefa zich over de misdragingen van Joegoslavische supporters (aanvallen van scheidsrechter Gilles Veiseire) tijdens en na het op spectaculaire wijze met 4-3 verloren groepsduel van woensdag met Spanje. En over de recordreeks van gele (acht) en rode kaarten (drie) die de Joegoslaven ten deel zijn gevallen.

Miljan Miljanic, voorzitter van de Joegoslavische voetbalbond, probeert de schade zo gering mogelijk te houden. ,,Er wordt veel gesproken over de scheidsrechters'', zo zegt hij ongevraagd tijdens een persconferentie in het trainingskamp in het Belgische Edegem. ,,De Joegoslavische associatie geeft daar geen enkel commentaar op. De media kunnen daar beter over oordelen.''

Vujadin Boskov drukt zich minder diplomatiek uit tijdens de bijeenkomst die vervolgens voor een groot deel in het teken van de bekende strafkleuren staat. ,,De scheidsrechters tonen wel met erg groot gemak kaarten aan mijn spelers, terwijl dezelfde soort overtredingen niet worden bestraft als het onze tegenstanders betreft'', aldus de coach van het team dat vier van de zeven treffers maakte met tien spelers op het veld.

,,Andere wedstrijden zijn ook hard, maar er vallen geen kaarten.'' Waarna vanuit het Joegoslavische kamp een klaterend applaus opklinkt voor de al 69-jarige coach. Of Boskov vindt dat zijn land wordt gediscrimineerd? ,,Nee, dat niet. Maar het zou welkom zijn als we tegen Nederland wat minder straffen krijgen.''

Valerie Boskov was in een vorig leven trainer bij ADO Den Haag en Feyenoord en zag bij tal van grote clubs veel van Europa. Zijn liefde ligt bij Nederland, zegt hij, vooral in Rotterdam waar hij nog veel vrienden heeft. ,,Als het toelatingsbeleid van de Europese commissie erin zou voorzien, zou Nederland voor een Joegoslaaf het beste land zijn om in te wonen.''

Hoe serieus die uitspraak is, blijft in nevelen gehuld. Boskov spreekt geen Nederlands en in het openbaar uit hij zich in zijn moedertaal. Waarbij de twee tolken de indruk wekken het met de waarheid niet zo nauw te nemen. Als Boskov wordt gevraagd of de spectaculaire doelcijfers (7-7 in drie wedstrijden) de consequentie zijn van het open spel, volgt na een lang verhaal van de trainer uit de mond van de tolk een kort antwoord over fair-play.

Nadat iemand over die vertaling zijn beklag doet, volgt als vanzelf een uitleg die beter bij de vraag aansluit: ,,Wij spelen erg offensief. We geven het publiek in de stadions en voor de televisie spektakel. Dat kan alleen als je met veel mensen aanvalt en niet speelt met vijf verdedigers en drie middenvelders. Het is beter zo te spelen dan als de Engelsen en de Duitsers.''

Verwarring ontstaat ook als Boskov zich via zijn tolken uitspreekt over het Nederlands elftal van het WK van 1998 en het Oranje van nu. In Frankrijk werd zijn elftal in de laatste minuut door een treffer van Davids met 2-1 verslagen, nadat Joegoslavië een strafschop had gemist. ,,De ploeg van twee jaar geleden is beter dan nu. Toen had Nederland grote namen binnen de ploeg en meer ervaring.'' Met alle respect meneer Boskov, de ploeg die destijds de gelukkigste was zag er als volgt uit: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer, Numan; Ronald de Boer, Seedorf, Davids, Overmars; Cocu, Bergkamp.

Voor de lepe Boskov is Nederland zondag in Rotterdam desondanks de favoriet. Joegoslavië heeft als kwartfinalist het doel al bereikt, en Nederland drijft op de voordelen van het thuisland en is minder getroffen door schorsingen en blessures.

Voor Joegoslavië blijven Jankovic en het jonge talent Kezman wegens hun rode kaarten aan de kant; Djorovic en Jugovic kampen met blessures. De personele problemen kunnen de weg naar een basisplaats openen voor Govedarica, die tegen Spanje als invaller scoorde, een doelpunt voorbereidde en betrokken was bij de strafschop van Spanje in blessuretijd. Dat die strafschop onterecht was wil de RKC'er wel kwijt. Verzoeken om interviews wimpelt het miskende talent mopperend af. ,,Al die jaren bij RKC zie ik niemand van jullie.'' Pas als een televisiecamera hem vangt, werkt hij glimlachend even aan zijn imago.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden