Jodiumpillen voor allen bij kernramp België

null Beeld ANP
Beeld ANP

Uiterlijk 2017 moet iedereen in België jodiumpillen kunnen krijgen in het geval van een kernramp. De pillen moeten de schade aan de gezondheid beperken. De Belgische minister van volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een verdeelsysteem dat uiterlijk volgend jaar op poten moet staan, meldden Belgische media donderdag.

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen. Als dat door de schildklier wordt opgenomen, tast dit het lichaam aan en groeit de kans op schildklierkanker exponentieel. Jodiumtabletten moeten er voor zorgen dat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium.

Nu worden alleen jodiumtabletten verstrekt aan mensen die in een straal van 20 kilometer wonen van een kernreactor of nucleaire installatie. In maart constateerde de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp. Een van de aanbevelingen was dan ook om de straal uit te breiden tot 100 kilometer. De facto komt dat neer op het hele land. De minister volgt nu dat advies.

Zeven kernreactoren
Hoe de distributie van de pillen precies georganiseerd zal worden, is nog onduidelijk. Dat kan via een verdeling van huis aan huis, of door voorraden te bezorgen aan apotheken waar iedereen bij nood naartoe moet om zijn pillen op te halen.

België heeft zeven kernreactoren - vier bij Doel en drie bij Tihange - die (relatief) dicht bij de Nederlandse grens liggen. Geregeld haperen de reactoren.

In Nederland worden ook jodiumpillen verstrekt, in een bepaalde straal en voor een bepaalde doelgroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden