’Jodenvervolging begon ook zo’

Geert Wilders is de zelf benoemde woordvoerder van alle rottigheid, zegt tv-maker Harry de Winter die de aanval op de politicus inzette.

Zelfs zijn grootste opponent, rabbijn Evers, was het voor één keer helemaal met hem eens, verzuchtte Harry de Winter gisteren. De tv-maker vroeg én kreeg steun van de Joodse gemeenschap in zijn strijd tegen ’de racistische Wilders’.

De eerste bijval voor de actie van De Winter, met een advertentie en interview in de Volkskrant, kwam van journaliste Hanneke Groenteman: „Dit is me uit het hart gegrepen. Het is toch goed als we laten merken dat we er zijn? Dat we niet alles geruisloos over onze kant laten gaan. Of het strategisch handig is? Ik heb geen gevoel voor strategie, daar ben ik te dom voor. Ik reageer wanneer ik iets voel of onrecht zie. En dat doet De Winter hier ook.”

„Er wordt met twee maten gemeten”, aldus de voormalige tv-presentatrice. „Er zijn talloze orthodoxe rabbijnen die geen handen schudden met vrouwen. Maar daar hoor je niemand over. Bij de Joodse omroep is pas een liberale vrouw ontslagen, dat weet niemand. Maar dat enge imams zogenaamd de macht hebben gegrepen bij de moslimomroep kan niemand ontgaan zijn.”

’Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme’, zo luidde de tekst van de advertentie. Overigens zijn er vele aangiften van discriminatie gedaan, maar talmt het Openbaar Ministerie die voor de rechter te brengen.

De Winter plaatste de tekst mede namens stichting de Initiatieven en Een Ander Joods Geluid, waarvan hij een van de oprichters is. „De emmer was vol na dat eindeloze gezeur over die film van Wilders Als je hier toevallig als moslim bent geboren, ben je de lul. Als Jood doet mij dat denken aan de jaren dertig.” En aan de Holocaust. „Wilders betoogt dat dé moslim moet worden aangepakt en dat de Koran een fascistisch boek is. Zo is ooit de vervolging van de Joden begonnen, door het veralgemeniseren van zaken. Ik zie paralellen, tot op bepaalde hoogte.” Die vergelijking werd drie jaar geleden ook gemaakt door Awraham Soetendorp, de bekendste rabbijn van Nederland die vorige maand met pensioen ging.

Waar Doekle Terpstra met ’Benoemen en Bouwen’ zijn pijlen niet rechtstreeks op Wilders richtte, koos De Winter voor de directe confrontatie. „Bij mij niks omfloerst, ik hou van helderheid. Wilders is de zelf benoemde woordvoerder van alle rottigheid. Hij choqueert selectief en onbeheerst. Als je nu met je hoofddoekje door Deventer loopt, krijg je dezelfde reacties als een Jood met een keppeltje die door de bezette gebieden wandelt. Wij Joden weten hoe het voelt als je in het verdomhoekje zit. Daarom moeten we ons roeren. Ik hoop dat we bijval krijgen uit de gehele Joodse kring.”

Elisabeth Lubotsky, rechtenstudente en voorzitter van de Jongerenorganisatie van CIDI (CiJo) wilde wel wat kantekeningen plaatsen: „Harry de Winter en zijn ’Een ander Joods Geluid’ willen zich altijd helemaal los zien van de Joodse gemeenschap. Maar nu moet de hele Joodse kring de oproep steunen. Nu wél. Daar heb ik eerlijk gezegd een beetje moeite mee.”

„Wilders blijft meestal binnen de dunne scheidslijn, de meeste simplistische uitspraken van hem vallen onder de vrijheid van meningsuiting”, aldus Lubotsky. „Ik heb óók moeite met de populistische toon van Wilders, van ons mag het allemaal wat genuanceerder. Dé Jood bestaat niet, dé moslim evenmin. Als Wilders zo generaliseert, dan discrimineert hij wel. Dan moet je hem aanpakken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden