Joden poetsen koninklijke bede op na de troonswisseling

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Dat koning Beatrix sinds dinsdag met pensioen is, heeft gevolgen voor de joodse eredienst. Traditioneel wordt er iedere week in de sjoel, het joodse gebedshuis, een vast gebed uitgesproken voor het Koninklijk Huis en de regering. Met de komst van koning Willem-Alexander is dit gebed (Hanoteen tesjoe'a, heet het officieel) dat 33 jaar lang voor Beatrix werd gezegd, opnieuw geredigeerd.

Het hele gebed is afgestoft. Natuurlijk is de naam van Beatrix veranderd in die van haar zoon. Ook is het verschil in het Hebreeuws tussen de mannelijke en vrouwelijke vorm aangepast. Sinds 1890, het jaar waarin Emma koningin-regentes werd, was het gebed in de vrouwelijke vorm gesteld. Daarnaast verschilt de gezinssituatie van de koning van die van koningin Beatrix, ook dat is verwerkt in de koninklijke bede.

Het gebed begint met de woorden 'Hij die hulp verleent aan koningen en regeringsbevoegdheid aan vorsten', die in het Hebreeuws uitgesproken worden. In het gebed voor koning Willem-Alexander wordt daarnaast ook om het welzijn van prinses Beatrix als moeder van de koning gebeden. Naast Beatrix noemt het gebed ook de kroonprinses en de andere kinderen van de vorst, evenals alle overige leden van het Koninklijk Huis.

De grondslag voor het gebed is volgens joden een uitspraak van de profeet Jeremia. Volgens de huidige Sefardische opperrabbijn van Israel, Shlomo Amar, heeft het gebed nóg oudere papieren. Volgens hem stamt het van de zegen die aartsvader Jakob uitspreekt bij zijn ontmoeting met de farao van Egypte.

De tekst is officieel goedgekeurd door het Nederlands College voor Rabbinale Zaken. Een blad met de nieuwe gebedstekst, die door de rabbijn of voorzanger uitgesproken wordt, is al naar verschillende sjoels gestuurd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden