Joden: niet neonazi's, maar moslimextremisten zijn grootste bedreiging

Een van de deelnemers van een 'keppeltjes-flashmob', vorig jaar in Berlijn. De flashmob was een reactie op de mishandeling van een Berlijnse rabbijn. Beeld epa
Een van de deelnemers van een 'keppeltjes-flashmob', vorig jaar in Berlijn. De flashmob was een reactie op de mishandeling van een Berlijnse rabbijn.Beeld epa

Het Europese antisemitisme verschiet van kleur. De afgelopen decennia voelden Europese Joden zich vooral bedreigd door extreemrechts, nu worden ze naar eigen zeggen bedreigd door extremistische moslims. Bijna een derde zou zelfs emigratie overwegen.

Dat constateert het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) in een vrijdag gepubliceerd rapport. Twee derde van de Europese Joden meent dat online antisemitisme in hun land een groot probleem vormt. Volgens meer dan driekwart is de situatie de laatste vijf jaar verslechterd.

Het Weense instituut baseert zich op een enquête onder 6000 Joden in Frankrijk, België, Duitsland, Zweden, Hongarije, Italië, Letland en het Verenigd Koninkrijk. Die landen omvatten samen 90 procent van de Europese Joodse populatie. Het instituut bevroeg alleen mensen die zichzelf hadden opgegeven, maar meent desondanks dat de uitslag een representatief beeld geeft.

'We melden veel incidenten niet'
Politiestatistieken zijn volgens Joden in ieder geval niet representatief. Ruim driekwart van de respondenten zegt incidenten meegemaakt te hebben die ze niet hebben gemeld bij de autoriteiten.

In 27 procent van de gevallen kwam de dader volgens hen uit 'moslimextremistische' hoek. In 22 procent zou het gaan om mensen met 'linkse overtuigingen', in 19 procent om extreemrechts. Overigens is fysiek geweld relatief zeldzaam. Slechts 4 procent kreeg daar in de afgelopen 12 maanden mee te maken. Bijna de helft vreest het komende jaar slachtoffer te worden van verbaal geweld. 33 procent vreest voor fysieke agressie.

Belgische en Franse joden niet enthousiast over immigratie
In België en Frankrijk bestempelt 80 procent immigratie als een belangrijke bron van agressie. Een nog grotere groep van 90 procent meent dat het Israël-Palestinaconflict een 'merkbaar effect' heeft op de veiligheid van Joden. Het bureau hoopt dat politici nadrukkelijker tegengas geven als iemand antisemitische opmerkingen maakt.

Het Amerikaanse onderzoekbureau Pew constateerde vijf jaar geleden ook al een toename van antisemitisme. Volgens Pew is de afkeer van Joden vooral groot onder ouderen en laagopgeleiden. Vorige maand berichtte het Europees Bureau voor de Grondrechten al dat één op de vier Joden er soms voor kiest om geen keppeltje te dragen, uit angst als Jood herkend te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden