Jochem Myjer is Van Vliets artistieke zoon

Bij de voorstelling in Carré waarmee Paul van Vliet zijn tachtigste verjaardag vierde, sprong één persoon in het oog: Jochem Myjer. Veruit de jongste op het podium en in stijl (druk, springerig, pure lol) nou niet snel te vergelijken met de jubilaris (bedaard, meer beschouwend). Toch noemt Van Vliet Myjer zijn 'artistieke zoon'.

Jochem Myjer legt uit: "Ik kom uit een socialistisch, intellectueel gezin. Op vakantie werden in de auto bandjes gedraaid met de shows van Paul van Vliet. Op mijn zevende schreef ik in een vriendenboekje bij 'favoriete popster': Michael Jackson en Paul van Vliet.

"Geen jonge cabaretier zegt: ik wil de nieuwe Paul van Vliet worden. Maar wat achtergrond betreft, zit ik vrij dicht bij Van Vliet. Ik kom uit exact hetzelfde milieu, ik ben ook een kakker en corpsbal die in het studentencabaret begonnen is. Mij zul je daarnaast, net als Paul, nooit een grof woord in de mond horen nemen of over de grens zien gaan. Dat heb ik van thuis meegekregen: het moet beschaafd blijven. Paul is op het podium een aimabele man, ongevaarlijk voor zijn publiek. Hij wil graag verbinden en zijn publiek omarmen. Dat heb ik ook.

"Toen ik, in aanloop naar mijn huidige programma 'Even geduld aub!', even niet meer wist hoe ik verder moest, ben ik bij hem op audiëntie geweest. Hij heeft mij toen vijf lessen meegegeven die ontzettend waardevol zijn. Bijvoorbeeld om nooit drastisch te vernieuwen, hoe hard iedereen dat ook roept. Maar zorg dat je bij elke show met twee verrassingen komt. Zodat mensen denken: hé, dat kennen we nog niet van hem. En hij zei ook: zorg dat je je decor houdt, dat is jouw stijl, doe daarin geen stap terug.

"Ik zou graag net zo goed oud worden als hij. Hij speelt nog af en toe, met hetzelfde plezier en altijd voor een volle bak, waardoor hij zijn status hooghoudt. Meesterlijk. Ik zou er zo voor tekenen: niet ijdel, niet arrogant, zeer betrokken en bereid zijn kennis over te dragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden