Jobcoach helpt huizenbezitter bij betalingsproblemen

Hypotheekverstrekker Obvion begint proef met arbeidsbemiddeling

Hypotheekverstrekker Obvion zet een ongebruikelijke stap om betalingsachterstanden tegen te gaan. Een jobcoach gaat klanten die buiten eigen toedoen hun baan zijn kwijtgeraakt en hun hypotheek niet meer kunnen betalen, helpen aan een nieuwe inkomensbron.

"Het idee kwam van een medewerker", zegt adjunct-directeur van Obvion Guido Sauren. "Hij kwam in contact met klanten die een betalingsachterstand hadden omdat ze hun baan kwijt waren. Waarom helpen we eigenlijk niet", vroeg hij zich af.

Omdat het niet voor de hand ligt dat een hypotheekverstrekker helpt bij de carrière wellicht? Sauren ziet dat anders. "Dit soort initiatieven worden inderdaad niet snel genomen. In de basis zorgt een hypotheekverstrekker voor een zakje geld waarmee de klant onbezorgd kan wonen. Als je je alleen op het zakje geld concentreert, past een aanbod voor een jobcoach niet. Maar kijk je meer naar het prettig wonen en daarmee naar de sociale situatie, dan weer wel."

Een nieuwe baan hoeft niet een vast contract te betekenen. Het kan ook zijn dat de coach helpt bij het starten van een bestaan als zzp'er. "Dat is voor veel mensen de nieuwe vorm van werken. De arbeidsmarkt flexibiliseert, dus de vorm waarin iemand zijn inkomen bij elkaar verdient, maakt voor ons niet uit."

Obvion zegt dat het relatief weinig te maken heeft met achterstanden omdat het bedrijf bij betalingsachterstanden snel contact legt en hulp aanbiedt. De voornaamste oorzaak blijkt overigens niet werkloosheid. "Dat komt op de tweede plaats. Echtscheidingen zijn oorzaak nummer één."

"Waarom dan geen huwelijksmakelaar? U zegt het. Ik heb dat vaker gehoord. Maar het speelt niet. Nee, een grens zullen we daarmee niet over gaan. De grens bepaal je samen met de klant. Wij dringen niks op. De hulp die we aanbieden kun je pakken, of niet. Uiteraard met alle respect voor iemands privacy."

De eerste klanten zijn al begonnen aan het traject, dat wordt uitgevoerd door uitzendbureau Manpower. Voorlopig gaat het om een proef. Het programma duurt twee maanden en bestaat uit twee workshops, een persoonlijk begeleidingsgesprek, een arbeidsmarktonderzoek en twee sollicitatietrainingen. Volgende maand kijkt de hypotheekverstrekker of zij doorgaat met de arbeidsbemiddeling.

Ruim 100.000 mensen in de problemen

Bij ruim 100.000 Nederlanders zijn de problemen met de hypotheek zo hoog opgelopen, dat zij vier maanden of meer achterlopen met de betalingen. Bureau Kredietregistratie (BKR) meldt dat het aantal betalingsachterstanden het afgelopen half jaar met 23 procent is opgelopen. Het jaar daarvoor was dat 25 procent.

Belangrijke oorzaak van de betalingsachterstanden is de werkloosheid. Sinds 2008, het jaar waarin de crisis uitbrak, is de werkloosheid gestegen van ruim 3 procent naar meer dan zeven procent. In die tijd steeg het aantal betalingsachterstanden nog sterker; een verdrievoudiging ten opzichte van 2008. Ook echtscheidingen spelen een rol. Veel echtparen nemen een hypotheek op basis van een dubbel inkomen. Valt een inkomen weg, dan zijn de lasten niet op te brengen. Verkopen is een optie, maar vaak geen aantrekkelijke. 1,4 miljoen huizen staan onder water. Oftewel: de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis waardoor de verkoper met een restschuld blijft zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden