Recensie

Joanne Harris bewijst in 'Een klasse apart' opnieuw haar meesterschap in het oproepen van sfeer

Een eeuwenoude kostschool krijgt een nieuw bestuur - en kampt met een zieke, moordlustige geest.

Na 102 trimesters lesgeven op een kostschool weet de leraar Latijn Roy Straitley het zeker: schooljongens kunnen ook te weinig ondeugden hebben. Als ze te braaf zijn, klopt er iets niet. Straitley is 66 en zou al met pensioen geweest zijn als er het vorige trimester niet een jongen was omgekomen. Zijn school en thuishaven, St. Oswald, is in financieel zwaar weer geraakt. Straitley besloot te blijven.

De redding van de 500 jaar oude school moet komen van een interim-schoolhoofd en tot zijn stomme verbazing ziet de leraar een oud-leerling in die rol terugkeren naar St. Oswald. Johnny Harrington was zo'n ongenaakbare, veel te brave leerling. Met twee andere jongens vormde hij een onuitstaanbaar trio dat ruim twintig jaar eerder voor de ondergang van Straitley's beste vriend zorgde en ook bijna de school fataal werd.

Joanne Harris brak door met het boek 'Chocolat', dat in 2000 werd verfilmd met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrollen. In 'Een klasse apart' bewijst ze opnieuw haar meesterschap in het oproepen van sfeer. In de eeuwenoude gangen met houten lambriseringen en de klassiek ingelijste namen van oud-leerlingen, rennen schooljongens rond met rode konen en besneeuwde schoenen. Behalve het bewuste drietal dan, die renden nooit.

Het kwaad

Terwijl de interim-directeur aan het werk gaat om Straitley de deur uit te werken wordt langzaam duidelijk waarom de school de beide mannen zo obsedeert. De eigenlijke hoofdpersoon van het boek is dan al dood: Harry Clarke, de charismatische leraar die jongens in zijn lokaal tijdens de pauze naar David Bowie en Pink Floyd liet luisteren. Hij loog niet over zijn homoseksualiteit en maakte nooit misbruik van een jongen.

'Een klasse apart' lijkt in het begin vooral een lekker boek voor regenachtige zondagmiddagen. De lezer wordt vakkundig zand in de ogen gestrooid met romantische beschrijvingen van de kostschool. Dat daar een psychopatische moordenaar rustig zijn gang kan gaan, lijkt onbestaanbaar. Ook Roy Straitley heeft lang niet door wat er nu eigenlijk aan de hand is, want "het gewone leven lag als een deken over ons heen".

Maar het kwaad loert wel degelijk op St. Oswald, er vallen doden en bij de verrassende ontknoping blijkt dat Straitley het in het begin al goed had aangevoeld: vertrouw nooit de te brave mensen, en de meest onopvallende al helemaal niet.

Joanne Harris
Een klasse apart
Vert. Monique de Vré.
De Fontein; 416 blz. € 19,99

Lees hier meer boekrecensies van Trouw

Beeld Joanne Harris
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden