Jo Gijsen was eenzaam in Reykjavik

Het was nog vóór iedereen internet had. Onze dochter en een klasgenoot moesten voor school een toeristische folder maken over IJsland. Hoe kom je aan plaatjes? "Schrijf bisschop Gijsen", opperde ik. Zo gezegd zo gedaan. Korte tijd later post uit Reykjavik. "Hierbij stuur ik je een aantal folders waaruit je de plaatjes kunt knippen om die op jouw folder te plakken." Plus het advies om naar een reisbureau te gaan en een encyclopedie te raadplegen. "Ik hoop dat je een leuke folder zult kunnen maken."

Dat was in 1997. Toen dochter liefst tweeënhalf jaar later de gemaakte folder met een bedankbriefje aan de bisschop opstuurde, volgde er een uitvoerig antwoord, waaruit bleek dat het niet altijd meeviel op dat koude eiland. De bisschop betwijfelt of mensen die aangelokt door de folder IJsland gaan bezoeken er zoveel plezier zullen beleven. "Het is namelijk geen lolletje om in een sneeuwstorm terecht te komen! En dat kan je ook in juli overkomen."

Ook voor de accommodatie waarschuwt hij: "De onderkomens in de steden mogen dan fraai zijn, op het land is het comfort vaak pover." En als bij dochter het verlangen om IJsland eens in werkelijkheid te zien bovenkomt, moet ze maar vast gaan sparen voor de reis: "Want het is hier knap duur!" Dit was april 2000. Opnieuw een zelfgetypte brief, getekend J.M. Gijsen, bisschop van Reykjavik. Een monument van eenzaamheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden