JISKA BOURS

Men beweert altijd, dat het examenjaar het beste jaar van je middelbare schoolperiode is. Geloof het niet! Het is niet waar en ik kan het bewijzen: voor mijn mondeling Nederlands moet ik vijftien boeken lezen en vijftien uittreksels laten zien aan mijn leraar.

Dus ik afgelopen maandag heel gewichtig naar de bibliotheek in deze negorij, alwaar ik op zoek ging naar de desbetreffende uittreksels. Die vond ik, verspreid over een uittrekselboek of negen. Ik sloeg aan het kopiëren, rende heen en weer tussen balie (om kwartjes te wisselen) en kopieerapparaat en hield met een verhit hoofd alles nauwkeurig bij (ik ben iemand van lijsten en cijfers. Hoewel dat naarmate mijn liefdesleven vordert wat minder wordt. Ik weet niet hoe dat komt.).

Op een gegeven moment had ik geen kwartjes meer en die boeken hingen me aardig de keel uit, ondanks mijn overweldigende interesse voor literatuur. Wolkers, Mulisch en (natuurlijk) Giphart pestten me, ze sloegen de boeken dicht, slokten mijn kwartjes op en Giph haalde het in zijn hoofd om mijn pen als een degenslikker in zijn keel te schuiven. Kortom: het was tijd om naar huis te gaan.

Gewapend met 87 bladzijden onzin (diepere gedachten, stromingen etcetera..) liep ik naar buiten.

Ik legde de stapel papier op de bagagedrager van mijn fiets en knoopte mijn jas dicht. Met een windvlaag mee vlogen de blaadjes ineens tussen fietsen en over de straat. Met vochtige ogen ben ik er achteraan gerend. Achter mijn rug lachten Wolkers, Mulish en (natuurlijk) Giphart me uit. Niks examenjaar, leukste jaar. Weg met de cliché's!!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden