Jillert Anema: schaatscoach én relatietherapeut

MARIJN DE VRIES

Oh, Jillert Anema. Je houdt van hem of je haat hem. Ik hou van hem. De manier waarop de schaatscoach zich voor de camera kan opwinden: heerlijk.

Gewoon even het hele Amerikaanse volk op de hak nemen. Zeggen dat ze niks voorstellen omdat ze geen Olympische medailles op de lange baan hebben gehaald - en dat het jaloerse jankerds zijn dat ze daar nog over mekkeren ook. Of volledig over de rooie gaan vanwege te harde muziek in Thialf. Want die kl***-beat haalt de schaatsers uit hun ritme. Gooien met dingen als zijn pupil verliest. Stampvoeten. Schelden, tieren.

Je zou kunnen zeggen: Anema, hou je een beetje in. Gedraag je wat beschaafder. Professioneler. Dat zou je kunnen zeggen, ja. Maar van mij mag hij zich lekker blijven opwinden.

Want daar tegenover staat dat Anema zich ook als een lieve opa ontfermt over het kind van Carien Kleibeuker als zij gehuldigd wordt voor haar olympische bronzen plak. En als een van zijn schaatsers wint, zie je aan zijn hele lijf dat hij uit elkaar zou spatten van vreugde, als hij kon. De binnenkant van zijn bril beslaat regelmatig tijdens interviews omdat hij nu eenmaal snel geëmotioneerd is.

Anema is een gevoelsmens.

Ik denk dat dat ook de enige reden is waarom hij de Amerikaanse verloofde van Jorrit Bergsma een plek in zijn nieuwe Team Clafis heeft gegeven. Anema wil zijn goudhaantje tevreden houden, want gelukkig zijn en goed presteren gaan hand in hand. En zo kon Heather Richardson in Nederland bij haar Jorrit komen wonen.

Als je de twee op Twitter opzoekt, zoals Martin Hersman en Erben Wennemars vorig weekend in hun vooruitblik op het schaatsseizoen tipten, ben je acuut verslaafd aan hun lovestory.

Na een beetje scrollen tussen de schattige selfies en lieve berichtjes wist ik zeker dat ik het huwelijksaanzoek ergens zou vinden, als ik maar lang genoeg terug ging in de tijd. En ja: op 21 april vorig jaar plaatste Heather een foto van een strand. Op het strand stond Jorrit, middenin een groot hart dat hij in het zand had getekend. Daarboven stond, levensgroot: 'Marry me 4ever'.

Schaatsen is een gevoel, volgens Anema. Liefde is een gevoel. Zit het met die twee snor, dan vlieg je op je ijzers. Maar natuurlijk gaat het in de liefde ook wel eens minder. Dat heeft zijn weerslag op het schaatsen. Met twee geliefden in één team neem je nogal een risico: als je thuis een dipje hebt, kun je niet even een dag afleiding vinden op je werk - want je partner is daar ook. In het ergste geval zit Anema opgescheept met twee chagrijnige schaatsers die totaal uit vorm zijn. Weg sfeer in de ploeg, weg prestaties.

Hij moet dus wel heel veel vertrouwen in deze relatie hebben. Want Anema mag er dan wel alles uitflappen wat hem voor de mond komt, dom lijkt hij me niet. En hij is een man die confronteert. Het zou me dan ook niks verbazen als hij vóór deze sportieve verbintenis een zeer kritisch gesprek heeft gevoerd met de twee tortelduifjes. Een paar buitengewoon indringende vragen heeft gesteld. En geconcludeerd heeft: het zit goed.

Tot nog toe gaat het ook goed. Bergsma won dit weekend goud op de 10.000 meter en zilver op de 5000 meter bij de NK afstanden. Richardson behaalde vorig weekend de Amerikaanse titels op de 500 en 1500 meter. Verliefd, gelukkig, op vleugels.

Ja, de liefde. Het kan behoorlijk vlammen tussen topsporters. Dat is niet zo gek: het zijn gepassioneerde mensen en in essentie begrijpen ze elkaar volkomen. Maar het gaat ook vaak mis, want topsporters zijn erg op zichzelf gericht - vind dan maar eens een balans in voldoende aandacht voor de ander. Misschien moeten alle prille topsportstelletjes maar eens in gesprek met Jillert Anema: schaatscoach / topsportrelatietherapeut.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden