'Jij vindt mij een blonde del in te strakke jurkjes'

interview | In Tegenpolen belichten we opmerkelijke vriendschappen. Mensen die je nooit bij elkaar had bedacht, omdat ze ogenschijnlijk van elkaar verschillen. Een rubriek tegen het hokjesdenken. Vandaag aflevering 2: Marianne Zwagerman en Monica Keyzer.

MEDIA-ONDERNEMER, OUD-TELEGRAAF-DIRECTEUR EN AUTEUR MARIANNE ZWAGERMAN (47) & ASSISTENT HOOFDREDACTIE VRIJ NEDERLAND MONICA KEYZER (59)

Jullie kennen elkaar van Twitter. Zwagerman heeft 18.000 volgers, Keyzer bijna 5000. Jullie twitteren de hele dag, ook naar elkaar.

Zwagerman: "Ik gebruik het om mensen, vooral bij de media, wakker te schudden. Monica is een schoolvoorbeeld van hoe je met sociale media omgaat. Ik haal haar ook aan als ik workshops geef. Hoe en wanneer je als blad een artikel of onderwerp plugt. Zij bewijst dat goed twitteren niets met leeftijd te maken heeft."

Keyzer: "Maar we kunnen ook nog wel iets anders dan twitteren, hoor. Sinds anderhalf jaar doen we geregeld dingen samen. Ik was ook Marianne's meelezer bij haar laatste boek 'Kluitjesvolk'."

Zwagerman: "Ja, onze offline-vriendschap begon nadat jij mij een keer had rondgeleid op jouw redactie, dat vond ik stoer van je, ik als enge rechtse schreeuwer. Er zijn ook mensen bij andere media die onze vriendschap liever geheimhouden, die krijgen er problemen mee of willen niet dat andere vrienden het weten."

Keyzer: "Wij waren als Vrij Nederland natuurlijk een linkse sekte, maar we zijn nu héél liberaal."

Jij begon daar in 1978 onder Rinus Ferdinandusse, en later Joop van Tijn, die zijn linkse redactie met strenge moraal bestierde. Jullie deugden - het bedrijfsleven en rechtse politici niet. Diametraal daartegenover stond Zwagermans Telegraaf, die juist neerkeek op alles wat links was. Hoe verschillen jullie nu nog?

Zwagerman: "Monica woont in een huurhuis, en ík geloof dat je bezit moet opbouwen. Zij is een prinsesje, wil als we ergens heengaan opgehaald worden met mijn Range Rover, ik laat me niet rijden. Ik hou van geld verdienen, ondernemerschap, zij wil dat de overheid ingrijpt als er te veel fietsen op haar stoep staan."

Keyzer: "Daar betaal ik de overheid voor. Die is er voor ons. Maar die doet niets."

Zwagerman: "Monica komt nooit buiten, ze fietst zelfs niet, ze gaat altijd met de metro. Ik ben altijd in de natuur, paardrijden, kajakken, ik zie de zon ondergaan. Dan twitter ik een foto en zeg ik: jullie zitten nu toch niet voor de tv, hè? Die boodschap is dan vooral gericht aan Monica."

Keyzer: "En dan zit ik inderdaad heerlijk voor de tv, in mijn huisje in de Jordaan. Of ik zit te lezen."

Zwagerman: "Ik reis heel veel, heb haar laatst voor de eerste keer de stad mee uit gekregen, naar het strand, dat lukt eigenlijk niemand. Monica gaat alleen de Amsterdamse stadsgrens over voor begrafenissen. Waar we ook enorm in verschillen, is alles wat met uiterlijk te maken heeft. Monica had tot voor kort niet eens een foto van zichzelf op Twitter, maar een klavertje vier."

Keyzer: "Jouw advies om daar een foto in te zetten, heb ik wel opgevolgd."

Zwagerman: "Jij vindt mij een blonde del in te strakke jurkjes. Ik ben misschien te veel met mijn uiterlijk bezig. Jij te weinig."

Keyzer: "Ja, het interesseert me gewoon niet zo erg."

Moet iedereen het uiterste uit z'n uiterlijk halen?

Zwagerman: "Nee, maar als je het wel doet, heb je een leuker leven. Echt Monica! In 'Kluitjesvolk' schrijf ik, op basis van onderzoeken, ook dat het helpt. Als je blond bent, helpt het als je CEO wilt worden van een bedrijf. Als je als vrouw naar de top wilt, zou ik zeggen: kom op, verf die handel gewoon."

Keyzer: "Daarom heb ik geen carrière gemaakt, ha! Ik ga wel naar de sportschool enzo, maar ik laat het niet zien. Het is toch leuk dat we verschillen, ik vind ons wel een grappige combi."

Zwagerman: "In een heleboel dingen lijken we op elkaar."

Jullie houden allebei niet van zeurkousen.

Zwagerman: "Ja, we zijn allebei best streng. Daarom vroeg ik Monica ook als meelezer van mijn boek dat gaat over het Hollandse 'overbeschermde rubberentegelparadijs', waar mensen veel zeuren."

Keyzer: "Maar we zijn het soms ook heftig oneens."

Zwagerman: "Jij vindt mijn mannensmaak raar. En het is waar, ik moet ook kappen met die jongere kerels. Jij bent dan heel duidelijk en streng, en zegt dat ik er nóóit meer over mag beginnen. Maar heel fijn: je hebt nooit een zwaar moreel oordeel. Wat sommige vriendinnen die ik nu niet meer zie, wel hadden."

Keyzer: "Ik wil je behoeden voor vervelende kritiek."

Zwagerman: "Ik post nu geen bikinifoto's meer van mezelf, daar had je gelijk in. Maar ik verstop mijn hoofd ook niet meer achter een dikke bril en mijn lijf in lelijke grijze mantelpakjes, zoals vroeger bij De Telegraaf."

Jullie komen uit heel verschillende gezinnen.

Zwagerman: "Mijn ouders zijn heel boers, ze wonen nog steeds in hetzelfde huis in de polder van Nederhorst den Berg. Mijn moeder loopt de hele dag op klompen."

Keyzer: "En ik ben een stadsmens, geboren in Amsterdam-West, mijn vader was uit Suriname hierheen gekomen, en ik had een heel sierlijke moeder..."

Zwagerman: "Haar ouders waren echt filmsterren. Monica hoorde thuis haar hele jeugd hoe mooi ze was, en ik hoe lelijk ik was, en erger. 'Stinkende lelijke zeug' ben ik ook weleens genoemd."

In het recente boek over Vrij Nederland 'De gouden jaren van het linkse levensgevoel' figureer jij, Keyzer, als 'het stuk van de redactie'.

Zwagerman: "Daarom kan zij ook heel laconiek zijn over haar uiterlijk!"

Keyzer: "Jij hebt iets in te halen. Ik ben over de datum, en ben er klaar mee. Ouder worden is niet zo leuk, je moet het allemaal bijhouden, maar dat hijgerige, van 'ben ik nog wel aantrekkelijk', heb ik niet. Nooit gehad ook."

Zwagerman: "Nee, lekker, jij had die bevestiging niet nodig, die kreeg je al."

Waarin verschillen jullie het meest?

Zwagerman: "Muzieksmaak. Jij houdt niet van hardrock, belachelijk."

Keyzer: "Ik ben een soulkikker en ik hou van disco. Het moet dansbaar zijn en de teksten hoeven nergens over te gaan."

Zwagerman: "Ik ben een enorme fan van Justin Bieber. Dat is ook echt not done bij Vrij Nederland. Maar daar gaan jullie op terugkomen. Dat is geen rommel. Over tien jaar schrijven jullie dan een lang essay over hoe verkeerd jullie indertijd tegen hem aankeken. Ha!"

Op 22 oktober: cartoonist Ruben Oppenheimer en mensenrechten-

advocaat Wil Eikelboom.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden