Jihadverdachten ontkennen dat ze gingen strijden

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk in 2014. Beeld ANP
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk in 2014.Beeld ANP

De twee Arnhemmers die augustus 2013 met strijdersuitrusting in het Duitse Kleef werden aangehouden, blijven ontkennen dat zij gingen meestrijden in de Syrische jihad.

Vanochtend begon het proces tegen Mohamed el A. (27) en Hakim B (22), dat ook morgen nog doorgaat. De twee reden bij hun aanhouding in een huurauto, waarin ze onder andere camouflagepakken, walkietalkies, winterkleding, bivakmutsen en 15.000 euro cash vervoerden. Ze werden aangehouden na een tip van de AIVD.

Mohamed el A. zei vandaag in de rechtbank dat hij humanitaire hulp wilde bieden in Syrië, en zich daar permanent wilde vestigen, om onder de islamitische wetgeving te leven. Hakim B zegt dat hij op vakantie naar Turkije wilde.

Dertig zaken
Justitie is momenteel met ongeveer dertig zaken tegen jihadverdachten bezig, die in Syrië wilden gaan strijden of hebben gestreden. In 2013 werd voor het eerst een proces gevoerd tegen twee mensen die naar Syrië wilden afreizen, Omar H. en Mohammed G. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde die twee toen voor het treffen van 'strafbare voorbereidingen voor een misdrijf'. Maar in het belangrijke verwijt van het Openbaar Ministerie destijds, dat de twee trainingshandelingen verrichtten met een terroristisch oogmerk, ging de rechter destijds niet mee.

Vorige maand werd voor het eerst een vonnis uitgesproken tegen een verdachte, Maher H., die teruggekeerd was uit Syrië. De rechter oordeelde toen dat wie naar Syrië afreist, zich daar aansluit bij een jihadistische groepering en de wapens oppakt om er dood en verderf te verspreiden in Nederland daadwerkelijk strafbaar is.

Maar, zo schreef Trouw-verslaggever Adri Vermaat destijds, niet iedereen vond het bewijs tegen Maher H. heel solide, en het valt nog te bezien of het in hoger beroep standhoudt. "Het rechtbankvonnis is niet meer dan een momentopname. Het wil niet zeggen dat vanaf nu de strafdossiers over jihadstrijders van de aanklagers klakkeloos door de rechter worden overgenomen."

Speelt IS in de kaart
In een essay in Trouw betoogde Ghassan Dahhan naar aanleiding van datzelfde proces overigens dat juridisch hard optreden tegen jihadverdachten niet de beste manier is om het gevaar dat van hen uitgaat te bestrijden. Het speelt IS zelfs in de kaart, schreef hij. "IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi kan zich niets mooiers wensen dan maatregelen die jihadisten de terugkeer beletten of ontmoedigen. Hoe zwaarder de straffen voor terugkerende jihadisten, des te kleiner de kans op desertie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden